In English!

Van Yöresine Özgü Bitkiler

Van Yöresi Doğal Süs Bitkileri

VAN FLORASI

 
Yem Bitkileri Kılavuzu

Şifali bitkilerle ilgili linkler

Verilen Dersler

Yürütlen Projeler


Türkiye'nin Yabancı Otları

 

Şifalı Bitkilerilerle Hastalık Tedavisi Deneme Sayfası

MİDE HASTALIKLARI

MİDE ÜLSERİ

Besinlerin midede hazmolması için, mide hidro klorik asit salgılar. Bu asit mide duvarlarını delecek kadar güçlüdür. Bunu önlemek için yaratan midemize otomatik sistem kurmuş, hidroklorik asitden önce mukus adlı bir madde salgılanıyor. Bu mide duvarlarını kaplayıp, mide duvarlarının delinmesini önlüyor. Önceki başlıklarda bazı hastalıkların kaynağı olarak mideyi göstermiş ve sünnet üzere yemek yemeği tavsiye etmiştik. İnsan midesini ve sistemini, Ayakta, gelişi güzel aburcubur ne bulursa yeme tarzi'Safra salgısında düzensizliğe yol açtığı için; mide ekşimesi, gastrik ve ülser başlamıştır.

Ülserin en önemli sebebi düzensiz beslenme sonucu oluşan mide asididir. Hemen hemen her asit düzensizliği olan kişide mide ülseri ya da gastrit bulunur. Hastalıkların hepsi ırsî değildir. Fakat ırsî olarak bazı organlar zayıftır. Stres sonucu ilk arızalanan organ midedir. Onun için mide rahatsızlıklarının ikinci sebebi strestir.
Son zamanlarda yapılan araştırmalarda mide asidi olmayanlarda da mide ülseri olduğu tesbit edilmiştir. Bunun sebebinin ülser yapan bir mikrop olduğu görülmüştür. Ülserin üçüncü sebebi mikrobiktir.

Perhiz: midenin ph ortalamasının 2,5-3,5 olduğunu belirtmiştik. Fazla asitli ve az ph'lı gıdalardan kaçınmalıdır. Aç karına cola ve gazoz türleri kesinlikle içilmemeli, normalde de çok az içilmelidir. Zeytin, susam, domates, kızartma, konserve, limon, hamur işleri, yağlılar, acı ve tuzlular, bayat çay, kahve, sigara, alkol kullanılmamalı.

Bitkilerle tedavi: Mide duvarını sıvayıp koruyan mukus adlı maddeye benzer gıdalar yensin ki; mide tabaklanıp asidle irtibatı kesilsin.Salçasız, bamya yemeği bol bol yenir. 200 gr. keten tohumu, 100 gr. çörek otu öğütülüp balla macun yapılarak günde 3 kere aç iken l'er şeker kaşığı yenmeye devam edilir. 200 gr. çam sakızı, 100 gr. altındamla sakızı öğütülüp l kg. balla karıştırılarak günde 3 kere l'er tatlı kaşığı aç iken yenmeye devam edilir. Mide asidini düzenleyici çaylar içilir. Okaliptüs yaprağı, ıhlamur gibi kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3 su bardağı içilmeye devam edilir. Civan perçemi, az pelin otu karışımı ıhlamur gibi kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3 su bardağı içilmeye devam edilir. Acıdır. Hem mikrop öldürür, hem mide asidini regüle eder, çok kıymetlidir.

Mide hastaları stresli olduğundan, önce stres yok edilmelidir.

1/3 Karabaş otu, 1/3 oğul otu karışımı ıhlamur gibi kaynatılarak (stres çayı), balla tatlandırılıp günde 3 su bardağı içmeye devam edilir. Hem stresi yok eder, hem kalp atışlarını düzenler, hem mikrop öldürür, hem ağrı dindirir. Sarımsak, zeytinyağı, bal aç karına yenir. Söğüt yapraklan ıhlamur gibi kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3 su bardağı içmeye devam edilir.Ihlamur kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Stresi önler, hazmı kolaylaştırır. Sarımsak yenmeye devam edilir. Stresi önler mikrop öldürür. Kekik, misvak, çörek otu, sinameki karışımı ıhlamur gibi kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3 su bardağı içilmeye devam edilir. 2/3 halis zeytinyağına, 1/3 halis sirke ilave edilip ekmekle yenmeye devam edilir. Hazmı kolaylaştırır, mikrop öldürür. Elma, hurma, patates haşlaması, havuç, incir, salatalık, armut, ayva, lahana yenmeye devam edilir.
Bu zikrettiğimiz maddelerin hepsi, ya da 3'ü, sebebi ortadan kaldıracak kürlerdendir. Her biri uygulanır, perhiz de yapılırsa, kısa sürede mide rahatsızlıklarından kurtulursunuz. Gastrit Ülser başlangıcıdır, mide ülserinde açıkladığımız metodlar aynen uygulanır.

MİDE BULANTISI-KUSMA

Stres,istenmeyen gıda, mide iltihabı, sigara, gibi sebeblerden oluşur.

Bitkilerle tedavisi:

En pratik ve tesirli yolu, nanenin, ıhlamur gibi kaynatılıp 1 su bardağı içilmesidir. Ekşi nar veya ekşi nar pekmezi yenir. Limon kabuğuyla beraber yenir. Tatlı elma kabuğuyla yenir. Nane veya Okaliptüs kaynatılıp içilir.

HAZIMSIZLIK ve KABIZLIK Normal şartlarda safra kesesi, gıdaları eritmek için hidroklorik asid salgılar, fazla hamurlu, posasız gıdaları yememiz meyve-sebze yerine cips türü yememiz, ister istemez hazımsızlığı getirir. Şişmanlık, gastrit, karaciğer hastalıkları, kalp, basur; hep hazımsızlığın sonuçlandır.

Faydalı gıdalar: Meyveler kabuklarıyla beraber yenir. Şeftali, kayısı, elma, kiraz, ıspanak, incir,hurma, marul, salatalık, bamya yenmeye özen gösterilir. Midemizde 1/3 yernek, 1/3 su, formülüne dikkat edilir.

Bitkilerle tedavisi: Kabızlık anında l su bardağı sıcak bal şerbeti içilmeye devam edilir. Sümüksü, helme içeren gıdalar içilir. Kabızlıkta, sinameki, ıhlamur gibi kaynatılıp balla tatlandırılarak 1l'er su bardağı içilmeye devam edilir. Kavak yaprağı kabızlığı çözen en iyi bitkilerdendir. Kavak yaprağı, ıhlamur gibi kaynatılıp balla tatlandırılarak1'er su bardağı içilmeye devam edilir. Keten tohumu kaynatılıp, balla tatlandırılarak l'er su bardağı içilmeye devam edilir, kalan posa da balla macun yapılarak yenir. Kabızlık anında yarım kilo yaş kayısı yemek kabızlığı kısa sürede çözer. Kabızlık esnasında bol kiraz yemek (yetişkinler için azami 850 gr.), kabızlığı kısa sürede çözer. Zeytinyağı, hind yağı, defne tohumu yağı içilirse, kabızlığı kısa sürede çözer. Hazmı kolaylaştıran gıdalar. Ihlamur kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. İncir, yemeklerden önce yenmeye devam edilir. Bamya yemeğine Önem verilir. Meyve ve sebzelere önem verilir. Öğünün biri meyve ile geçirilir. Kepekli ekmek yenir. ishal Üşütme, bağırsak bozukluğu, bozuk gıdalar ishale neden olabilir. Ayrıca kolera, dizanteri, tifo, gibi salgın hastalıklar da ishale neden olabilir. İshal bir haftadan fazla sürerse mutlaka bir hekime başvurmak gerekir. Halkımız ishalin bir bardak limonla geçmesini ister. Bu, çok az kişide sağlanır. İshalin tedavisi bir hafta sürebilir. İshalde daha düne kadar serum tedavisi uygulanırdı. Bal bahsinde zikerettiğimiz gibi UNESCO artık ishalde oral yoldan (ağız yoluyla sulu tedavi) tedaviyi tavsiye ediyor. Ağız yoluyla şekerli su tedavisi ve ağız yoluyla bal şerbeti tedavisi.

Bitkilerle ishal tedavisi

200 gr, Bal, 1 şeker kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat1litre suda eritilerek günde 3-5 su bardağı içilmeye devam edilir. Limonlar sıkılıp 1su bardağına doldurulur, 1l çay kaşığı kahve ile karıştırılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir. Palamut, meşe yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir. Üzüm koruğu, balla tatlandırılarak 1 'er su bardağı içilmeye devam edilir. Böğürtlen yaprağı, meşe yaprağı, ıhlamur gibi kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 1-5 su bardağı içilmeye devam edilir.

Gaz: Mide ya da bağırsaklarda genellikle gaz yapıcı gıdalarla ve üşümeden sonra meydana gelen hava gazıdır. Bazı kişiler, bağırsaklarında bozukluk olduğu için bu gazı dışarı atamaz. O tür kişiler, yellenmenin ne kadar büyük nimet olduğunu hep söylerler. Bazen bebekler sebebi bilinmeyen bir şekilde ağlayıp dururlar, sırtları oğuşturulunca gazı çıkar, bebek ağlamayı keser. Yellenme problemi olanların gaz yapıcı gıdaları yememesi gerekir. Turp, fasulye ve nohut gaza neden olan gıdalardandır.

Bitkilerle Tedavisi: Nane, ıhlamur gibi kaynatılıp balla tatlandırılarak ılık olarak l'er su bardağı içilir. Çörek otu kaynatılıp, balla tatlandırılarak ılık olarak l 'er su bardağı içilir. Rezene kaynatılıp, balla tatlandırılarak l'er su bardağı içilir. Yemeklerde soğan yenir. Hardal yenir. Anason kaynatılıp içilir. Papatya oğul otu karışımı kaynatılıp balla tatlandırılarak ılık olarak l'er su bardağıiçilir. Eğer soğuk algınlığı varsa karın boşluğuna sıcak su torbası bağlanır.

KOLİT Bağırsaklarda görülen iltihap ve yaradır. Mide ülserinde açıkladığımız bitkisel tedavi kürleri aynen uygulanır. BAĞIRSAK KURTLARI Yediğimiz yemeklerle beslenen ortaklarımızdır. Gıdaların özünü ahp bizi şişmanlamaktan kur­tarırlar. Yediğimiz halde çabuk acıkırız.

Bitkilerle tedavisi

200 gr çörek otu, 100 gr. kabak çekirdeği öğütülüp l kg. balla karıştırılarak aç iken l'er yemek kaşığı yenmeye devam edilir. Yemek l saat sonra yenir. Bu küre 15 gün devarn edilir. 15 gün sonra, sabahleyin 1-2 yemek kaşığı bu macundan yenir. Ka­ bak çekirdeği dövülüp kaynatılıp l su bardağı içilir. Bu esnada kurtlar, parazitler felç olur ya da Ölür. l saat sonra l baş sarmısak az ekmekle yenir. Öğleye doğru parazitlerden tamamen kurtulmak için müsil içirir. Müsil olarak 50 gr hind yağı alınabilir. Sinameki kaynatılıp, balla tatlandırılarak 1-2 su bardağı sıcak olarak içilebilir.

İŞTAHSIZLIK

Vitamin eksikliği, mide ve bağırsak fermenti eksikliği, pankreas bezi rahatsızlığı gibi rahatsız­lıklardan kaynaklanır.

Bitkilerle tedavisi
Hasır otu kaynatılıp, balla tatlandırılarak1'er su bardağı içilmeye devam edilir. 200 gr çörek otu Öğütülüp l kg. balla macun yapılır, l 'er tatlı kaşığı yemeye devam edilir. Soğan, sarımsak, marul, semizotu yenmeye devam edilir. Nane, okaliptüs, kantaron karışımı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Elma, greyfurt, yenmeye devam edilir. Kara hindiba yenmeye devam edilir. Salatası yapılabilir.

BASUR:Kalın bağırsakta bulunan toplar kılcal damarları, kabızlık gibi zorlama nedenlerle silindir veya düğüm biçiminde uzanmış şekilde ortaya çıkar. Basur olmamak için, sünnet üzere belirtilen miktarda mideyi doldurmak gerekir. Yani midenin İ/3 'ünü yemekle, 1/3'ünü sulularla, 1/3'ünü de havayla boş bırakmak gerekir. İncir, kabak, kabak tatlısı, zeytinyağı, elma, armut, kayısı, şeftaliyi devamlı yemek basura yakalanmay engeller.Perhiz:Basura yakalananların atıkları rahat atmaları için yenilenleri kontrol altına almaları şart­ tır. Acılılar, tuzlular, kızartmalar, patlıcan, domates, domates salçası, karabiber, nohut, mercimek, kesinlikle perhiz edilecektir. Siz ayrıca, kendinize dokunan gıdayı tecrübe ile bulup yemeyiniz. Yoğurt, sirke, süt, ekşi.

Bitkilerle tedavisi:Sinirli ot kaynatılıp, balla tatlandırılarak günde 3 kere su bardağı ile yemeklerden Önce içilmeye devam edilir. Pelin, civan perçemi, kantaron karışımı kaynatılıp balla tatlandırılarak yemeklerden önce 1'er su bardağı içilmeye devam edilir. At kestanesi doğranıp kaynatılır, balla tatlandırılarak yemeklerden önce 1 'er su bardağı içilmeye devam edilir. Sinameki, kekik, misvak, çörek otu karışımı kaynatılıp balla tatlandırılarak yemeklerden önce yenmeye devam edilir. Kanlı basura, meşe palamutu, meşe yaprağı, sinameki karışımı kaynatılıp balla tatlandırılarak yemeklerden önce 1'er su bardağı içilmeye devam edilir. Üzerlik tohumu kavrulup Öğütülür yemeklerden önce1er tatlı kaşığı yutulmaya devam edilir. Midesi rahatsız olanların kullanmaması tavsiye edilir. Zeytinyağı, kına ile merhem yapılıp taharetten sonra günde 2 kere basura sürülür. Basurunuz ilerlemeden tedbir alın. Ameliyat ettirseniz de tekrar çıkabilir. Erken teşhis erken çözümdür.

 

 

 

A  B  C  D  E  F  G  H  K   L M  N  O  P  Q  R  S  T  U  W  V  X  Y  Z

http://www.nadidem.net
son güncelleme: 05.01.07
Görüşleriniz : Nasip DEMİRKUŞ, Mesut GÜL
Biyoloji Eğitimi Anabilimdalı web sitesi hakkında