1.Eylemsiz bir gözlem çerçevesine göre hareket eden bir araçta bulunuyorsak, hangi durumda özel görelilik kuramını bu iki çerçevedeki göreli nicelikleri ilişkilendirmek için kullanabiliriz?
2.Ses hızının 100 katı bir hızla uzayda giden bir araçta yolculuk ediyorsunuz. Diğer yolcularla konuşmak istediğinizde ne olur?
3.Işık hızının %99’u kadar bir hızla hareket eden bir uzay aracındasınız. Elinizde bir taş var. Bu taşı size göre belli bir hızla fırlatmak istiyorsunuz. Taşı hangi yöne doğru fırlatmak daha kolaydır?
4.Bir tren, ya ileriye ya da geriye doğru hiçbir sarsıntı olmadan sabit bir hızla hareket etmektedir. Bir yolcu, pencereden dışarıya bakmadan, trenin ileri mi yoksa geri mi gittiğini nasıl anlayabilir?
5.19. yüzyıl sonlarında yapılan ölçümler, Dünya hareket ediyor olsa bile, ışığın Dünya’ya göre hızının, ışığın gittiği doğrultudan bağımsız olarak hep aynı değere sahip olduğunu gösteriyordu. Aşağıdakilerden hangisi bu sonucun geçerli bir açıklamasıdır?
6.Aşağıdakilerden hangisi özel görelilik kuramının elde edilen bir sonuç değildir?
7.Tren paradoksu, görelilik kuramından elde edilen hangi sonucu göz ardı etmememiz gerektiğini gösteriyor?
8.Bir cismi hızla fırlatırsak boyu
9.İki özdeş roketten biri Dünya’da yerde dururken, diğeri sabit bir hızla uzayda yol almaktadır. Bu durumda roketlerden hangisi daha kısadır?
10.İki özdeş roketten bir Dünya’da dururken diğeri sabit hızla uzayda yol almaktadır. Dünya’daki ve uzaydaki gözlemcilerin iki roketten hangisinin daha kısa olduğu konusunda görüş birliği içinde olmamaları nasıl açıklanabilir?
11.Uzun bir kutu ve bir çubuğumuz var. Durağan haldeyken, çubuğun ve kutudaki boşluğun boyu 1 metre. Çubuğu hızla kutuya fırlatsak, kutunun kapağını kapatıp çubuğu içeride hapsedebilir miyiz?
12.Uzun bir kutu ve bir çubuğumuz var. Durağan haldeyken, çubuğun ve kutudaki boşluğun boyu 1 metre. Bu defa kutuyu hızla çubuğa doğru fırlatsak, kutunun kapağını kapatıp çubuğu içeride hapsedebilir miyiz?
13Ali Dünya’da kalırken, Berna sabit hızla giden bir rokette yolculuk etmektedir. Bu durumda aşağıdaki önermelerden hangisi doğrudur?
14.Atmosferin üst tabakalarında kozmik ışınlar tarafından yaratılan müonların az bir bozunmayla yeryüzüne kadar ulaşabilmelerini nasıl açıklayabiliriz?
15.İki ikiz kardeşten birisi Dünya’da kalırken, astronotluk yapan diğeri komşu yıldıza uzun bir yolculuk yapıyor. Yolculuk bitip kardeşler tekrar buluştuğunda kardeşlerden hangisi daha yaşlıdır?
16.Aşağıdakilerden hangisi görelilik kuramıyla nedensellik ilkesinden elde edilen hız sınırının doğru bir ifadesidir?
17.Eğer ışıktan daha hızlı giden bir aracımız olsaydı, görelilik kuramına göre aşağıdakilerden hangisi geçerli olurdu?
18.Dünya’ya göre saat 12:00’da Güneş’te büyük bir patlama meydana geliyor. Bundan 1 dakika sonra, saat 12:01’de başınıza büyük bir ağrı saplanıyor. Işığın Güneş-Dünya mesafesini 8,3 dakikada kat ettiğini dikkate alırsak, görelilik kuramı ve nedensellik ilkesine göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
19.Bir parçacık ışık hızında yol alıyorsa
20.Bir protonla bir nötron birleştiğinde büyük miktarda enerji yayarak bir döteryum çekirdeği meydana getirmektedir. Buna göre, döteryumun kütlesi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
21. Aşağıdakilerden hangisi özel görelilik kuramının içeriğini daha iyi ifade etmektedir?
Cevap Anahtarı
1 - A
2 - A
3 - D
4 - D
5 - C
6 - C
7 - C
8 - B
9 - D
10 - C
11 - A
12 - A
13 - C
14 - D
15 - B
16 - C
17 - A
18 - A
19 - B 20 - B 21 - C