DÜNYA’NIN 4,5 MİLYAR YIL ÖNCESİNDEN GÜNÜMÜZE BİLİMSEL HAYAT HİKÂYESİ VE İLK ORTAYA ÇIKAN CANLI OLUŞUMU TORİLERİ VE DİNAZORLARIN ORTADAN YOK OLUŞUNUN BİLİMSEL HİKÂYESİ 90 dk

Bu film de dünyanın oluşumu ve bugüne kadar geçirdiği yaşam süreçleri ele alınmıştır.

Bilim adamları dünyanın ne tür evrim geçirdiğini hesaplamak için öncelikle dünyanın yaşını hesaplamaları gerekiyordu. Ve yaklaşık iki yüz yıldan beri bilim adamları bununla uğraşıyorlar. İlk uğraşıyı verenler biraz şansızdılar çünkü kilise böyle bir şeye izin vermiyorlardı. Ve hatta kilise kendisi bir yaş hesapladı tabi ama sadece kendi inançları doğrultusunda. Daha sonra hesaplama işlemi yapıldı fakat bu sefer de bilim insanları yanlış yaptılar. Fakat takip eden yıllarda maddelerin yarılanma yılları özelliği ile maddeleri birbirine dönüşümü özelliklerini kullanarak dünyanın gerçek yaşı hesaplandı.

Bilim insanları dünyanın yaşını hesapladıktan sonra artık dünyanın nasıl oluştuğu ve ne tür evreler geçirdiğini bulmaları gerekiyordu. Bilim insanları dünyanın her tarafını inceledikleri zaman dünyanın çok çeşitli evrelerden geçtiğini anladılar. Özellikle buldukları fosiller ve kayaç türleri onlara dünya ile ilgili her şeyi anlatmaya yetiyordu tabii ki bu çalışmalar halen devam etmektedir ve bu filimde de dünyanın geçirdiği evreler aşama aşama verilmiştir.

Büyük patlama ile dünya evrendeki parçacıkların birleşmesi ile oluştu. İlk zamanlarda sürekli asteroit çarpmalarına maruz kalan bir alev topu idi. Takip eden milyar yıllık süreçlerde dünya üzerinde gökyüzünden gelen asteroitler ile gelen buz parçaları sayesinde dünyada su oluştu. Dünya üzerinde devasa okyanuslar oluştu. Sonra okyanusların dibinde volkanik patlamalar ile ortalık kızıştı ve karalar oluştu. Bu karalar halen birer lav yığını idi ama sonra canlılık için elverişli oldu. Tabi dünya üzerindeki demiri unutmamak gerekir. Yeryüzündeki sular yoğun demirden yeşil rengine bürünmüş gökyüzü ise onca volkanik patlamadan dolayı kızıla bürünmüştü. Tabi ortamı temizleyen ilk canlılar oldu su altında magmaya yakın yerlerde suyun ısınması ile yaşama şansı bulmuşlardı. Yaptıkları fotosentez sayesinde sulardaki tüm demir oksitlenince sular temizlenmiş oldu. Evren halen tam olarak hazır değildi. Hazır olabilmesi için biraz daha zaman geçmeli idi ve biraz daha değişime uğramalı idi.

Dünya olanca hızı ile değişiyordu ve derken etrafı bir buz fırtınası tuttu ve dünya bir buz çanağına dönüştü. Tabi buda uzun sürmedi derken buzun ve okyanusların altındaki magmalar tekrar faaliyete geçti korkunç patlamalarla dünya yeni bir başlangıca doğru gidiyordu. Ama bu sever dünyada çok daha farklı canlılar vardı vahşi ve yırtıcı büyük cüsseli canlılar. Dünya yeni oluşumundan dolayı bunların hâkimiyeti de çok uzun sürmedi. Ve derken dinozorların devri başladı.

Dinozorların ilk fosilleri bulunduğunda insanlar böyle bir canlının nasıl yok edilebileceğini merak etti ve keşifleri onları korkunç bir gerçeğe götürdü. Dünya büyük bir meteor çarpışmasına maruz kalmış ve dünya üzerindeki canlılar yok olmuştu. Bundan sonraki aşamalarda dünya biraz daha kendini düzeltmişti ve artık ilk insanlar gelmeye başladı artık evrenin hâkimi onlardı. Ve halen dünya yüzeyinin hâkimi onlar.

Peki, bundan sonra ne olacak? Bilim adamları bundan sonrada dünya nasıl oluşmuşsa o şekilde de yok olabileceğini ileri sürmekteler. Yani dünya oluşum sürecin de çektiği acıları bir daha çekecek.

 

AŞAĞIDAKİ SORULARIN CEVAPLARI FİLMİN AYRINTILARINDA VARDIR

1.       Gezegenimizin yaşı nasıl tespit edildi?

2.       Denizler nasıl oluştu?

3.       İlk kara oluşumu nasıl gerçekleşti

4.       İlk canlılar nasıl oluştu?

5.       Atmosferdeki oksijen nereden geldi?

6.       Yeryüzündeki demir nasıl izole edildi?

7.       Kıta hareketi nedir?

8.       Fosiller bizim ne işimize yarar?

9.       Dinozorlar nereden geldiler?

10.   Dinozorlar nasıl yok edildiler?

11.   Dinozorlar adlarını nereden alırlar?

12.   Kömür veya petrol nasıl oluşur?

13.   Mücevher nasıl oluşur?

14.   Granit ve Bazaltın özellikleri nelerdir?

15.   Tribolit nedir?

16.   Starmotolit nedir?

Salih GÜLEN Biyoloji Eğitimi Yüksek Lisans Öğrencisi 2009  (Fen Bilgisi Öğretmeni)