91.(2011/56-57 nolu soruları okuyun) Ülkemizdeki dil, kültür, din, tarikat...vb azınlığının toplumsal sorunları bu mantıktan hareketle hakları iade edilirken korkulmamalı, bu değişimin bedelinde devletin gelecekte hayat bulması için halklarına güvenmesi şarttır. Halkları istemezse zaten devlet yaşayamaz. Sünni yaşatılan devletlerde efendileri yaşadıkça yaşar ve onlara dikte ettiği değişimle yaşattığı zamanda o devleti besi yeri olarak kullanır. Önermesinin eksiğini tamamlayınız. Alternatif çözümler önerin.
İpucu;bu dünyada bazı devletler sürekli anabolizma (biyolojik yapım) olarak, bazı devletler sürekli katabolizma (biyolojik yıkılımı) olarak, bazıları ise besi yeri olarak yaşarlar.Her üçü de  ifrat ve tefritten dolayı ömrünü kısaltır. Çünkü biri hızlı şişmanlıktan diğeri hızlı zayıflamaktan erken ölecektir. Besi yeri olarak kullanılanlarda efendisi/leri ile birlikte ölür.Varlıkların ve sistemlerin ömrünün-dinamik hayat akışının uzun olması için;çeşitliliğin;önemini, gerekliliğini, ilahi ve insani kanun olarak zorunluluğunun farkındalığını kavrayarak içinde liyakatli katabolizma ve anabolizma olaylarını veya denkliklerini dinamik olarak bulundurmaları gerekir.
      Halkların, devletlerin yararlı, özgün çok yönlü çeşitliliğini;tek tip doğal demokrasinin, tek tip kapitalizmin, tek veya çok parti ve tek milletin, bilimselliğin...vb kütür normlarına asimilasyona zorlamanın, tevhit ettirmenin cehaletini ve sosyal tufanlarını görmeye çalışın.
Çıkarsama!!Türkün yanı başında;Bir Arap’ın Arapça , Kürdün Kürtçe , Laz’ın gürcüce konuşmasının yaygınlaşmasının yararı ve zararı ne olabilir?
İpucu; eskiden Osmanlı döneminde böyle bir sorun yoktu ve kültür kaynaşması veya kültür evliliği olmuştu. Bu taşları Osmanlı sonrası yerinde oynatan bedbaht zihniyetler bugün bize bedelini kanla revanla ödeterek eski kültür evliliğine dönüşümüze sözde yardımcı oluyorlar .Bölücüler her zaman olacak önemli olan aynı hedef ve gelecek tercihlerine sahip olmamızdır.
A-
Devletimizin, birlik ve beraberliğinin/mizin mozaiğinin bilincindeki; kürdünü, türkünü, lazını, çerkezini…vb eğitim, öğretim ve yönetim sistemlerinde yeşertip kendisini onların nesnel ve sanal bedeninde yaşatmalıdır. Başka kavimlerin içimizdeki hisseleri olan; yani bunun tersi mozaik her zaman olacağının da devletçe ve devleti isteyen halklarca bilincinde ve hukuki tedbirinde olunmalıdır.
B-Bu asır eğitimde;liyakatin, çeşitliğin, güzel ahlakın, kendimiz doğru tanımanın, yeterince bilgili olmanın ve doğru empati duymanın mutlaka gerekliliğinin farz olduğunu öğretmek ve uygulamak insanlığın farzlarındandır!!
C-fert, kavim, toplum, devlet, millet…vb;çeşitliğin, liyakatin, güzel ahlakın, çalışkanlığın ve bilgili öneminin bilincinde değilse hali ne olur? Yada bunların bilincinde ve bilincinde olmayanların farkını kapatmak için nasıl bir eğitim sistemi ve yemin önerirdiniz?
D-Beklide Siyonizm(din kuduzu) , şovenizim (soy kuduzu) ve kötü ahlakın afetlerinden emin olmak için, görülen lüzumun liyakatine dayalı belli zamanlarda kurum ve okullarda güzel ahlak yemini yaptırmak evladır.
“Yaşantım boyunca;insanlığın ortak payda, fert ve kavimlerin özgünlük haklarını, ırkdaşlarıma, inançdaşlarıma veya şahsi menfaatlerime malzeme yapmayacağıma tüm mukaddesatlarım üzerine yemin ederim.”
E-Kardeşliğin hevesine kapılmakla, muhtarlığın sevdasına düşmenin liyakat çizgilerinin cahili olamamak gerekir yada Kardeşlik sevdası muhtarlık tutkusu bir arada yürümez. Demirkuş 2008
F-Bilim insanlarının;insanlık ve doğal çevreninin hayırlı bekası için bilim, iş, teknoloji ve bilgi üreteceğine dair namus, vicdan ve mukaddesatları üzerine rutin yazılı ve sözlü yeminli çözümler üretmeye çalışın.
Yukarıda ki önermelerde verilen kavramları önem sırasına diziniz ve ülkemizde hayata uygulanması için;medya ortamında ve eğitim kurumlarında nasıl uygulamalar başlatırsınız?
Çıkarsama;Asrımızdaki çevresel,sosyal sorun ve tufanlar;yukarıdaki kavramların eğitimde, uygulamada ve doğru adreslerde liyakatiyle icra edilmediği için vardır.
İpucu;bu kavramların eğitimi için;medya, reklam ve yayın kurumlarına zorunlu yayınlatma, ders açma, rutin konferans, yemin, yılın başlangıç dersi veya günü...vb düşünün.
Çıkarsama; İnsanda, liyakat, güzel ahlak, çalışkanlık, bilgili olma ve çeşitliğin bilincindeki sıfatların üzerine bir yemin geliştirin. Neden bu sıfatların insanda mutlak olması gerekir ve yemininin modası geçmez konusunu düşünün.

 

C.91 Bu önermeyle ilgili düşüncemi daha önce belirtmiştim. Mehmet GÖR

 

C.91 ülkemizin üzerinde kurulduğu Anadolu coğrafyası çok dilli, çok dinli, çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Ülkemizdeki dil, din, farklılıklarından ve tarikatlardan korkulmamalıdır hatta bunların özgürce yaşayacağı ortamlar sağlanmalıdır. Bunlar ülkemizin zenginliğidir, ülkemizin kültürüne katkı sağlayacak unsurlardır. Bu unsurları korumalı ve yaşatmalıyız ama bu özgürlükleri verirken de her ferdi göz önünde bulundurmalı ayrıca ülkemizin bölünmez bütünlüğüne zarar verecek durumlardan kaçınmalıyız. Çok dil, kültür ve dinle kardeşçe yaşayacak ortamlar oluşturmalıyız. Hüseyin EROĞLU

 

C.91Halk kendisini yönetmeli. Yani demokrasi uygulanmalı.

            B,A,D,F,C,E

Önce yasalar medya duyurulur en son olarak ta kurumlar doğrultusunda gösterilir. Şehla HİLOOĞLU

 

C.91Önermelerin gerçekliğine inanıyorum ve böyle bir sistemin toplum hizmetine daha faydalı olacağını düşünüyorum.

 Sıla-i rahimin esası akraba ile ilişkiyi menfaate değil muhabbete oturtmaktır. Bütün –izm’ler yok oluşun bütün –ist’ler ise kayboluşun, körü körüne yanlışa sürüklenişin en kestirme yoludur. Kenan Yıldızhan

 

 

C.91.Ülkemizin üzerinde bulunduğu coğrafik konumu itibarıyla çok büyük medeniyetlere geçmişte ev sahipliği yapmıştır..  bu sebeple hala çok büyük bir şekilde göz ardı edilse de çok renkli çok çeşitli toplumları üzerinde bulunduruyor. Bu toplumların hassasiyetlerini bireysel özgürlükleri toplumsa kimliklerini göz ardı etmemeli ve bu güzel renklerle birlikte kardeşçe bir yaşam hazırlamak en büyük toplumsal sorumluluktur. Tevfik ŞEN

 

C.91 Azınlıkların amacı verilen hakları basamak olarak kullanmaksa kesinlikle, asla ve katiyen bu haklar tanınmamalı. Günümüzde verilen bu haklar azınlıklarda basamak teşkil edip TEŞVİK edici bir öneme sahiptir.

BFEACBD

Özellikle medyada örnek insanların günlükleri takip edilirse ve eğitimde ise güzel ahlak ağırlıklı bir eğitim verilirse. Abdurrahman SEFALI

 

C.91 Efendiler veya yöneticilere muhtaç olmamak gerekir, halk temsili yöneticiye yöneltmelidir.

A) – B – A – D – F – C – E, önce yasa, daha sonra medya en son olarak da kurumlarda uygulanır. Gökhan TEPE

C.91 Her insan haklarına elbette ki sahip çıkmalı ama sahip çıkacağı hakları toplumsal sorunlarından hareketle uygun görmüyorsa o toplum için o haklar iade edilebilir olmalıdır. Şu an yanı başımızda bir çok kültür bölünmesine etken olan unsur vardır. Osmanlı döneminde mesela böyle sorunlar söz konusu değildir. Söz birliği vardı. Bize düşen ise aynı hedef ve gelecek tercihlerimize sahip olmaktır. Bahar KAPTANER

 

C.91  A. Ülkemizde toplumsal sorunların(dil, kültür, din, tarikat…) çözümünde korkulmaması gerekir fakat oluşturulacak çözümün nefsanî duygular çerçevesinde değil de akli(mantığa dayalı, gerçek) duygular çerçevesinde olması gerekir. Zaten bir çözüm getirilemezse bu gidiş uzun sürmez, bir yerde durur ve patlak verir. Devleti devlet yapan halktır. Halk yoksa devlette yoktur. Sosyal patlamalara, toplumsal kangrenlere sebebiyet vermemek için devlet birlik ve beraberliğin bilincine varmalı, kendisini yurttaşlarının sanal bedeninde yaşatmalıdır.

B. Kesinlikle doğrudur ve bu farzdır hatta farzdan öte bir şey varsa bu odur.

C. Bazı kavramların(fert, kavim, millet, güzel ahlak, liyakat, bilgi) eğer ki farkında değilseniz bunların getireceği sorunları da kabullenmiş sayılırsınız. Bunu farkındalığına varamayan toplumlar, devletler gerilemeye, yerinde saymaya mahkûmdur. İnsan merkezli ve amacı gerçektende insan sıfatına layık insanlar yetiştiren(güzel ahlaklı, karakterli, Müslüman…) ve bunların çerçevesinde yapılan bir yemin evladır.

D. Kanaatimce bu yeminin okullarda okutulan andımız gibi kurum ve okullarda periyodik olarak yapılması evladır.

E. Kardeşlikle dominantlık(başatlık) bir arada yürümez. Koltuk sevdası, hırs ve kibir nefsanîdir ve tehlikelidir.

F. Bilim ve insanlık adına ürettiğim ve üreteceğim tüm bilgi, teknoloji, iş ve bilimlerin insanların ortak paydasına katkı sağlayan ve yapacağım çalışmalarda bilimsellikten sapmayacağıma namusum, vicdanım ve tüm mukaddesatlarım üzerine yemin ederim.

Önermelerdeki kavramların önem sırası şöyle olmalıdır; insan, güzel ahlak, mukaddesat, bilgi, bilim, fert, toplum, millet, devlet, inançdaş, ırkdaş.

A, B, C, D, E ve F’de yer alan önermelerin ülkemizde hayata uygulanması için öncelikle bunu bir devlet politikası haline getiririm. Devleti arkama alırsam yaptırım gücüm kuvvetlenecektir. Medyayı da arkama aldıktan sonra kapsamlı bir sistem oluşturup bu sistemin çeşitli organlarına görev paylaşımı yaptırırım. Bu sistemin tek amacı gerçektende insan sıfatına layık bireyler, nesiller yetiştirmek olacaktır. Liyakatiyle uygulanacak ve işleyecek bu sistemin devamlılığının bekası için kapsamlı bir yemin geliştirerek bunu tüm kurum ve okullarda zorunlu hale getiririm. Harun SEVEN

 

C.91 Halk başa getirdiği kendisi yönetmesini bilmeli

B – A – D – F- C – E

Önce yasada, sonra medya ile herkese duyurulur. Kurumlarla uygulamaya geçilir. Hatice ÇAKMAK

 

C.91 a-b-f-e’ye göre bir düzenleme yapılabilir(yeminin gereksiz olduğunu düşünüyorum). Ayşe Şeker

 

C.91 A) Eğer o ülkede Sünni toplum dışında yaşayan farklı mezhep ve dinlere mensup insan sayısı azınlık değilse, bu devlette dil kültür din ve tarikat gibi kavramlar ana amaç olamaz. Çünkü bunlar birleştirici değil ayrıştırıcıdır.                                                                                                                   B) İlk sırada güzel ahlak ,  kişinin kendini doğru tanıması , yeterince bilgili olmak, doğru empati duymak, çeşitlilik ve bunlar için liyakat gereklidir C)İnsanlar yukarıdaki kavramların bilincinde değilse kendi devletlerinin ömrü çok kısadır   ve diğer uluslara kölelik etmeye mahkumdurlar. Bu eksiklikleri gidermek için bunların bilincinde olan eğitimciler tarafından toplumun eğitilmesi gerekir.                                             D)Bu önermeyi   anlamadım.                                                                           E)Diğer gruplar ve insanları yönetme hırsına tutulmuş bir insan tüm değer ve yargılarını yitireceğinden dolayı kardeşlik kavramını da yitirecektir. Tarih boyunca bu durum bu şekilde gerçekleşmiştir. F) Yemin yerine eğitimi tercih edeceğimden bu fikre katılmıyorum. Ahmet MANSUROĞLU

C.91 Bence bir türkün yanı başında böyle konuşulması yaradan çok faydalı olmalıdır. Ben bir Türk’üm ve ben Türk olduğum için Türkçemi rahatça konuşabiliyorsam onlarda kendi dillerini rahatça konuşabilmelidirler. Aksi takdirde onların kendi benliklerinden uzaklaşmalarını istemiş oluruz. Peki ya doğuracağı sorunlar…? Ben Türküm demiştim yanımda konuşulan Kürtçeyi,Gürcüceyi ve Arapçayı nasıl anlayacağım? Onlarla aramdaki bu iletişim kopukluğunu nasıl halledeceğim? İşte bu işin negatifleri…

    Bu önermeleri önem sırasına göre en önemli olandan en az önemli olana doğru sıralayacak olursam. Sıralama; B-E-C-D-F-A şeklinde olacaktır.

    Çünkü asrımızda yaşadığımız sosyal sorunların önüne geçmek için öncelikle bu vazifenin farz olduğu bilincine varılmalıdır. Yeminler yapılmalı ve üretilmelidir. Daha sonrada zorunlu uygulamalara geçilmelidir. Örneğin medya,gazete, dergi, konferans, yılın başlangıç dersi, ödevi…v.s. yöntemlerle aşılmalıdır.

    Aslında sizin vermiş olduğunuz yemin örneği bana göre eksiksizdir. Ama kişinin yemini üzerinde durması o kişinin namus,vicdan ve mukaddesatlarını ne derece önemsediğine de bağlıdır. Selvi GÜNDOĞDU

 

C.91Devletimiz anayasaya uygun bir biçimde vatandaşlarına bazı açılımlar yapabilir fakat bu açılımlar devletin bölünmez bütünlüğü ve güvenliğine ters düşmemelidir. Kadir KURT

 

C.91 Toplumsal sorunlar çözülürken geniş olunmalı ve her azınlığın toplumsal kurallarına içine alacak şekilde düzenlenmeli ve uygulanmalıdır.

Kürdün Kürtçe veya Arabın Arapça konuşmasının yararı milli duygularda bütünlük olacaktır.

Zararlı yönleri ise milliyetçi insanların milliyetçilik damarları kabaracak bu devlet bazında zararlı olacaktır.

A-F-B-C-D-E

Bunlar hayata uygulanırken medya doğru ve birleştirici yorumlarda bulunmalı eğitimde ise ortak bir dil olmalı.Yani herkesin anlayacağı bir dil olmalı.Sonuçta kainatta iyilerde var kötülerde iyilerin ne kadar bu dünyada yaşamaya hakkı varsa kötülerinde hakkı var.

 Mehmet ÇAKMAK

 

C.91 98. soru 58. soruyla aynı olduğu için cevaplamadım. Behiye DURAK

 

C.91 A) eksik göremedim. Çözüm yok.

   A, D, C, E, F, B sıralamasıdır.

     Medyada eğitici olması için uğraşırdım. Herkesin zekâsına göre hareket edip, davranmasını sağlardım. Rukiye SEÇGİN

 

C.91 Soru çok uzun bağlantı kuramadım. Abdülaziz GEYLAN

 

C.91 Önerme  doğrudur.

        Sıralama     B   C   A   D   E   F

        Bunları desteklemek için medya da ahlaki programlar   ,birlik beraberliği pekiştirici yayınlar ve insanlar ilim,fen  alanlarında ilgi çekici programlarla bilinçlendirme yoluna giderdim Ramazan GÖRGÜLÜ

 

C.91   Devleti yöneten kişiler halk arasından çıktığından dolayı halk nasılsa devletti yönetenlerde odur.Bundan dolayı halk kendini ayakta tuttuğu müddetçe devlette ayakta durur. Faruk Ergün

 

C.91 Bu soruların cevapları daha önce verildi. Ahmet ŞENGÜL

 

C.91 Bir devlette eğer ki azınlıklar yaşıyorlarsa bunların belli haklarının olması gerekir ve o haklar verilmeli vermeseniz onları dışlamış ve asimile etmiş olursunuz. O zaman devlet hakları verdiği için değil vermediği için korksun insan her zaman kendi kültürünü yaşamak ister.

      A) Bence olunmalıdır ve olması gerekir atalarımız yıllarca birlikte omuz omuza savaşmışlar. Onların torunlarına da bunları yapmak yakışır.

      B) Bence farzlarındandır. Eğitimde zaten bunu yapmak gerekir

      C) Bence şimdiki eğitimde aynen soruda tabir edilen sorunları yaşıyor . eğitim insana çağ attırması gerekir.

      D) Bence böyle yeminlerin olması hem çok yapıcı hem de toplumun tümüne hitap ediyor.

      E) Yürüye bilir ama bu kişiliklere sahip insanların olması gerekir. Bu da şu anda zor

      F) Bunu yapmak zor. Aziz SOYSONA

 

C:91 ülkeler sadece kendi dilini dinini ve kendi ırkını korursa ırkları yok sayarsa bu devletin çöküşü hızlanır. Devlet toprağındaki her millete sahip çıktıkça onları korudukça ayakta kalır. Aksi takdirde yok olmaya mahkumdur.

 

A –C – B F- E -D

 

Medyada ahlaklı insanlar çalışır ve her kesime aynı derecede yakınlık göstermelidir.Adnan KAPLAN

 

 

 

C.91ülkemizin üzerinde kurulduğu Anadolu coğrafyası çok dilli, çok dinli, çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Ülkemizdeki dil, din, farklılıklarından ve tarikatlardan korkulmamalıdır hatta bunların özgürce yaşayacağı ortamlar sağlanmalıdır. Bunlar ülkemizin zenginliğidir, ülkemizin kültürüne katkı sağlayacak unsurlardır. Bu unsurları korumalı ve yaşatmalıyız ama bu özgürlükleri verirken de her ferdi göz önünde bulundurmalı ayrıca ülkemizin bölünmez bütünlüğüne zarar verecek durumlardan kaçınmalıyız. Bahtiyar YILDIZ-Ayhan TORUN