54.A-Legal köle ile illegal köle ne demektir?
İpucu; tarihi süreçte meşru ve gayrimeşru köle; fert, toplum, kurum, millet, devlet….vb köleleri düşünün.
B-Direkt köle dolaylı köle ne demektir?
İpucu; tarihi süreçte dolambaçsız ve dolambaçlı köle; fert, toplum, kurum, millet, devlet….vb köleleri düşünün.
C-Cahil köle alim köle ne demektir?
İpucu; tarihi süreçte kendini bilmez ve kendini bilir köle; fert, toplum, kurum, millet, devlet….vb köleleri düşünün.
D-Zengin- zalim - münafık köle ve fakir- adil - dürüst köle ne demektir?
İpucu; tarihi süreçte kapitalist, gaddar. çok yüzlü…vb köle ve yoksul, tarafsız(haklı taraflı), hakşinas köle...vb;. fert, toplum, kurum, millet, devlet….vb köleleri düşünün.
-Tüm şıkları asrımıza güncelleyin.
-Sorulardaki tüm kavramları ve lisandaki benzer kavramları kölelikle birlikte düşünün.
"İstisnalara hariç, fert, toplum, kurum, millet, devlet…vb bazında;zaliminizi, aliminizi, cahilinizi, ABD’nizi, AB’nizi, Rus’unuzu, Çin’inizi ….vb nefsinizi ve her şeyinizi zihninizde, kalbinizde, toplumunuzda, milletinizde, devletinizde, ilminizde …vb zamanında doğru yere adil-yaşatıcı oturtmazsanız (konumlandırmazsanız) yada siz onların doğru yerlerinde konumlanmamışsanız yakın gelecekte çok şeyinizi heba edecek şekilde, onlar sizi mutlaka liyakatsiz bir yerlerine oturtur" DEMİRKUŞ 2008 Önermelerini asrımıza güncelleyerek çürütünüz veya eksiklerini yazınız.
İpucu;"Özel haller ve istisnalar hariç, yıkılışa/lara-ölümlere yaşatıcı alternatifiniz yoksa enkazına kurban verdiğinizden emin olabilirsiniz". Demirkuş 2008 tıklayın,1, 2

 

C.54 Kısacası bütün köleliklerden kurtulmak için saydığınız bütün konuları âlemimizde bir yerlere oturtmamız gerekir. Bütün bu köleliklerden kurtulmanın tek yolu Allah’a kul olmaktadır. Eğer maliki mülke memluk isen bütün mülkü senindir gör. Demiş büyük bir zat. Mehmet GÖR

 

C.54

A- Tarihte tabakalaşmış bazı toplumlarda yasal olarak köle sınıfı mevcuttu. Bu kölelerin kesinlikle bir hakkı yoktu, hür değillerdi ve efendileri ne derse onu yapmaları gerekirdi. Aksi taktirde cezalandırılır ve hatta öldürülebilirlerdi.

Bana göre illegal köleliğin bir örneği yakın tarihimizde de görülen ağalık sistemiydi. Hala da nadir olarak devam etmektedir. Köyün sahibi olan ağa, zaten aç ve ağaya muhtaç olan köylüyü açlıkla ya da köyden kovmakla tehdit ederek köle gibi çalıştırırdı.

B- Bunlar da yine öncekilerine benzer kavramlardır. İnsan tarihte ya adına köle denilen sınıfta doğmuş ve onlar gibi köle olmuş ya da adına köle denmeyen ama zayıf olan topluluğa mensup olup güçlü olanların elinde bir araç, bir oyuncak olmuştur. Bunlardan ilki direkt, ikincisi dolaylı köleliktir. Bu dolaylı kölelikte insan kavramı yerine devlet kavramını da oturtabiliriz.

C- Cahil köle haklarını bilmez. Bilse de savunamaz. Yıldırılmıştır, hayat şartlarını kabullenmiştir ve bunun dışına çıkmaya cesaret bile edemez. Adı üstünde cahildir. Ama öyle insanlar vardır ki eğitimlidirler tahsillidirler belki de önemli devlet makamlarındadırlar ama ya kendi çıkarları için kendinden daha güçlü insanların elinde kula olması, ya haksızlıklar karşısında durabilecek imkanı varken cesaretsiz davranması ya da fikri olarak köleliği benimsemiş olmasıyla bir köleden öteye geçemez ve kendisiyle beraber etkilediği insanları da köleleştirir.

D- Kapitalist düzende yoksul insanları ezen, kendi çıkarları doğrultusunda çalıştıran, hor gören zengin insanlar aslında kendinden daha büyüklerin kölesidirler (genellikle). Misal olarak askerde bir subay astını köle gibi ezerse o da kendi astını köle gibi ezer. Bu böyle zincirlemem devam eder. Zincirin en sonundaki halka yoksul kölelerdir. Onun üstündeki köleler ise zengin, hırslı, üstlerine karşı münafık insanlardır. Çıkarları zedelenmemesi için kendinden güçlülere dalkavukluk ederler. Tam manasıyla köle olmasalar da biraz düşünülünce köle olarak addedilebilirler. Ezildikçe ezerler.

Önermeyi destekliyorum, çürütecek bir yanını bulamadım. Davut Özler KOÇYİĞİT

 

C.54 A. Legal köle: Köleliğin meşru olduğu dönemde kölelik yapmış kişiler legal köledir.

                İllegal köle: köleliğin meşru olmadığı günümüzde kişi, kurum, kuruluş ve devletlerin yine kişi, kurum ve kuruluşlara kölelik yapmasıdır.

      B. Direkt köle ve dolaylı köle yukarıdaki tanımlarla örtüşmektedir.

      C. Cahil köle: Bir şeyin en iyisini ve en doğrusunu efendisinin bildiğini sanan köledir.

           Alim köle: Başka ülkeler adına bilerek veya bilmeyerek çalışıp kendi ülkesini zarara uğratan köle bilim adamı ve alimlerdir.

      D. Zengin Zalim Münafık köle: Dönen çarktan payını aldığını sanan ve insanlara zulmeden kölelerdir.

           Fakir Adil Dürüst köle: İstemeyerek te olsa çarkın dişlisi haline getirilmiş ve diğer dişliler arasında ezilen zavallılardır

Bu zamanda da görüldüğü gibi bir şeylerin bilincinde olmayıp sadece günü kurtarmaya çalışan ülkeler ve toplumlar güçlü devlet ve toplumların kölesi ve kuklası olmuş bir şekilde yaşamlarını devam ettirmekte ya da yaşadıklarını zannetmektedirler. Eğer biz aklımızı kullanıp her şeyi yerli yerine oturtamazsak sömürülmeye devam ederiz. Hüseyin EROĞLU

 

C.54     A)Legal köle; Yasal olan köledir. Buna örnek olarak devlet memuru. İllegal köle; Yasal olmayan kölelerdir. Kaçak işçiler.

B)Direkt köle; Doğuştan köle olarak doğduğu nitelendirilen köle. Dolaylı köle; Baskı altındaki köle.

C)Cahil köle; Körü körüne bağlanmış köledir. Alim köle; kendi bilgisine ve ilmine esir olmuş köledir.

D)Zengin-zalim-münafık köle; Kapitalizm esareti içinde herhangi bir inanca bağlı olmayan köledir. Fakir-adil-dürüst; Zengin, zalim ve münafığın kölesidir. Şehla HİLOOĞLU

 

C.54 A) Legal köle – Kaçak işçiler

İllegal köle – Zorla iş yaptırılan köleler

B) Direkt köle – Doğuştan köle olanlar

Dolaylı köle – Toplumsal baskıya maruz kalan köleler

C) Cahil köle – Bir olgunun peşinde koşuş bu olgudan uzaklaşmama

D) Zengin, Zalim, Münafık – Kapitalizmin kölesi

Fakir, Adil, Dürüst – Güçlünün ve parası olanın kölesi Gökhan TEPE

 

C.54 A – Legal Köle: Sigortasız işçiler

                        İllegal Köle: Bilinen kölelik zorla iş yaptırılanlar

            B) Direkt Köle: Doğuştan köle doğanlar

                        Dolaylı Köle: Toplumsal baskıya maruz kalanlar

            C) Cahil Köle: Körü körüne bağlı olduğu olgunun kölesi

Alim Köle: Bilginin esiri olanlar

            D) Zengin – Zalim – Münafık Köle: Paranın Kölesi

                                   Fakir – adil – dürüst köle: parası olanın kölesi Hatice ÇAKMAK

 

C.54 A) Legal köle zahiren kendini özgür zanneden hakikatte kanunların ve sistemin kısıtlayıp kendisine bağımlı hale getirdiği köleliktir. İllegal köle ise, her türlü haktan mahrum olan, bir efendiye tabi olan köledir. Yani kanuni olmayandır.

            B )Direkt köle başka bir toplumun egemenliği altına C ) Cahil köle cehalete teslim olan, alim köle bilen fakat bildiği ile amel etmeyendir.

            D) Zengin- zalim- münafık kapital toplumlarda görüldüğü gibi para ile egemenlik kuran efendi kölelik, diğeri ise izzet ve haysiyetini kölelikle kaybetmeyen asil köleliktir.

 Kenan Yıldızhan

 

C.54.Legal köle:çeşitli kurum ve kuruluşlarda görev alıp,hiyerarşi düzeninin içinde boğulmuş kişidir. İlegal köle: gayrı resmi olarak kişi veya zümre menfaatine çalıştırılan kişidir. Tevfik ŞEN

 

C.54   A- Legal Köle- İllegal Köle: Legalin kelime anlamı yasal demektir. Yasal köle demek ise eski zamanlarda kölelerin isteği olmadan para karşılığı alınan köleleri örnek verebiliriz. Bu köleler meşru köledir. Ama şuan kölelik adı altında gibi gösterilmeyen binlerce köle vardır. İşte bu köleler ise illegal kölelerdir. Bunlar ise gayri meşru kölelerdir. 

         B- Direkt Köle- Dolaylı Köle: Bir toplumun işlerini sırtlayan ve o işleri bir köle gibi yapan bununda farkında olup direkt çalışanlara direkt köle denir. Ama farkında olmadan yaptığı işin ucu o toplumun lehine dayanan kölelere ise dolaylı köle adı verilir. 

         C- Cahil Köle- Alim Köle: Cahil köle kölelik yaptığının farkında olmadan aslında yaptığı şeylerin kendi için yaptığını düşünen köledir. Ancak alim köle yaptığı her şeyin farkında olan ve yaptıklarının kendi için değil başka biri için yaptığının farkında olan köledir. 

         D- Zengin, zalim, münafık köle- Fakir, adil, dürüst köle: Buradaki önerme doğrudur. Hayatımızdaki bazı öğelerin yerlerini iyi belirlememiz lazım, çünkü biz onların yerlerini belirlemezsek onlar bize konum belirlerler. Zengin, zalim köle demek gaddar ve çıkarları nereye doğruysa oraya kölelik yapan kölelere denir. Fakir, adil, dürüst köle ise başkalarına yaranmak için bir şey yapmadığı için her zaman belirli bir ekonomik güce sahip olan (yani çok zengin olmayan) ve adaletli olan kölelerdir. Bahar KAPTANER

 

C.54  A. Legal Köle: Kendisiyle yapacağı bu kölelik için resmi olarak yasal çerçevede antlaşma yapılmış kişilere denir. Örneğin lejyonlar ve günümüzdeki askerler… vb.

İllegal Köle: Legal köleliğin tam zıttı olan köleliktir, bu kölelerle herhangi bir resmi, yasal akit imzalanmaz. Günümüzden örnek verilmesi gerekirse örneğin; derebeylik(ağalık) sistemi içinde yaşayan bazı köleler.

B.Direkt Köle: Doğrudan doğruya (dolambaçsız, bizzat) köleliğe hükümlü kişilerdir. Örneğin bir sınıf ortamında direkt köle konumundaki kişi öğrencidir.

Dolaylı Köle: Dolambaçlı açıdan köleliğe hükümlü kişilerdir. Örneğin bir sınıf ortamında dolaylı köle konumundaki kişi öğretmendir.

C.Cahil Köle: Kendini bilmez, işin doğrusunu, aslını bilmez kişilerdir. Bildiği kadar şeyin avukatlığını yapar. Bildiği şey yanlış bile olsa bunu doğru sayar ve avukatlığını yapar.

Âlim Köle: Kendini bilen ve işin doğrusunu bilen ve doğrunun avukatlığını yapan köledir.

D.Zengin Köle: Maddi açıdan kapitalist(variyetli) kölelere denir.

Zalim Köle: Gaddar ve vicdansız kölelere denir. Çevrelerine zulmeden kölelerdir.

Münafık Köle: Çevrelerine aksi davranan zıt(kutuplu) kölelerdir.

Fakir Köle: Yoksul ve varlıksız kölelerdir.

Adil Köle: Namuslu, dürüst, haktan yana olan kölelerdir.

Dürüst Köle: Hakşinas, civanmert,  erdemli kölelerdir.

        54.sorudaki önermenize tüm samimiyetimle katılıyorum, kavramları doğru tanımlamak ve onları doğru yerlerde konumlandırmak gerekir ki onlar ileriki aşamalarda bir soruna sebebiyet vermesin. Bir noktada zalimin adilin halinden, zenginin fakirin halinden, âlimin cahilin halinden anlaması gerekir ve bunun için yapıcı alternatifler sunmalıdır, şayet böyle olmazsa ne düzen kalır ne de sistem. Harun SEVEN

 

C.54 Zengin köle: kendi mal ve mülkünün kölesi olmuştur.

Alim köle:  ilim bakımından kendi kölesi olmuştur.

Cahil köle: kendi bilmeyen köledir.

Direkt köle: sahibinin varlığını kabul eden ve ona itaat eden köledir.

Dolaylı köle: bir yönetimin tüm gerektirdiklerini yapan fakat gerçekte neye itaat ettiğini bilmeyen.

Zalim köle: kendisinin de köle olduğunu unutup alt seviyesindeki insanlara zalimce davranan kişi.

Munafık köle: iki yüzlüdür. Hangi tarafa oynadığı bilinmez.

Fakir köl: her şeye boyun eğendir.

Adil-dürüst köle: Allah’a inanıp ona kulluk edendir.

Legal köle: toplumun gerektirdiklerini yerine getirendir.

İllegal köle : yasa ve toplum kurallarına uymayan kişidir. Abdurrahman SEFALI

 

 

 

C.54 A.Legal köle tarih içinde meşru köle;illegal ise meşru olmayan kayıtlarda kölelik durumu bulunmayan ancak o şekilde kullanılan köle.

B.Yine tarih içinde bakarsak sömürgeciliğin tavan yaptığı yıllarda birinci dereceden sömürge olan ülkeler vardır,bunları direkt köle olarak adlandırabiliriz.Bir de ikinci-üçüncü dereceden sömürge olan ülkeler vardır,bunlarda dolaylı köle olarak adlandırılabilir.

C.Bilim alanında ilerlemiş ve yine  bilimin her şey olduğuna inanan insan modeli.Bilim alanında ilerlemiş, bilimin her şeyiyle Allah’ın varlığını ve büyüklüğüne görmemize hizmet eden bir araç olarak gören insan modeli.

D.Ekonomik durumu iyi olan insan modeli zengin köle;sadece kendini ön planda tutan insan modeli zengin köle; başkalarının düşüncelerine göre davranan insan modeli ise münafık köle olarak adlandırılabilir.Fakir köle sadece kendi yaşamını idame ettirebilecek şekilde kazancı olan insan(Allah rızasını gözeten insanlardır da ayrıca).Adil-dürüst ise her şeyiyle Allah rızasını düşünen ve ona göre davranan insan. Ayşe Şeker

 

 

 

    C.54A)Legal köle:Günümüzde ucuza çalışan işçi grubunu ifade eder.(Yani ücretli köle )  İllegal köle:Yasadışı uygulamalar doğrultusunda insanın bütün yönlerinden faydalanıp karşılığının verilmemesidir.                                                                                                                       
B)Direkt köle:Direkt olarak açık bir ifade ile kendilerine köle olduğu söylenen kişiler ya da toplumlardır.Örneğin Amerikan etkisi altındaki Arap coğrafyası.    
Dolaylı köle:Bir toplumun kendisine hissettirilmeden emek gücü ve kültürel zenginliklerinin sömürülmesi durumudur.                                                                                                      
C)Cahil köle:Sömürüldüğünün kullanıldığının farkında olmayan kişi ,kurum veya topluluktur.    Alim köle:İçinde bulunduğu durumu analizleyebilen ve hala köle olarak kalan kişi veya toplumlardır. 
D)Zengin köle:Yüksek mal varlığına sahip ve sömürülmesi kendisini pek etkilemeyen kişi ,kurum veya topluluktur. 
Zalim köle:Böyle bir kölenin varlığına inanmıyorum. Münafık köle:Bir köle bence münafık olamaz. Fakir köle:Sömürülecek hiçbir tarafı olmadığı halde sömürülen köledir.

Adil köle:Bu tip kölelikte diğerlerine karşı adil olmak isteseler bile sistem önlerine bir engel çıkarır.Örneğin;IMF’nin Türkiye’ye kendi içinde bağımsız bir ekonomik paylaşıma izin vermemesidir.                                                                                                                                            Dürüst köle:Köle dürüst olsa bile bu dürüstlüğünü kime karşı kullanabilir?Efendisi olmayacağı kesindir.Her durumda köledir ve onun duygu ve düşünceleri patronu için bir şey ifade etmez Ahmet MANSUROĞLU

 

C.54   

        A. Biz bu soruyu fert bazında ele alırsak çevremizdeki diğer zalimi alimi cahili akla gelebilecek her türlü insanı zamanında nefsimizde zihnimizde beynimizde kalbimizde doğru yere konumlandırmaz isek daha açık olarak ifade etmek gerekirse zamanında biz onları bizim kölemiz yapmazsak maalesef gayrimeşru yollardan da olsa biz onların kölesi olmaktan kendimizi kurtaramayız.

        B.Tarihi süreçte ele alırsak kimi fert millet devlet kurum veya kuruluşlar dolaylı veya dolambaçlı olarak maalesef kendilerini köle olmaktan kurtaramamışlardır.

        C.Cahil köleler sadık kölelerdir neden mi?Çünkü her şeyin en doğrusunu efendisinin bildiğine inanırlar..alim köleler ise efendilerinin yanlışlıklarını da ayırt edebilen fakat ne yazık köle olduğundan dolayı ses çıkaramayan kölelerdir.

        D.Zenginlik çoğu insanın fıtratı dolayısıyla zalimlik getirir zalimlikte münafıklığı… Bunlar birbirleriyle zincirleme bir ilişki içerisindedir.genellikle fakir insanlar daha adil ve dürüst olurlar fakat her zaman dürüst olmak bazı insanları köle olmaktan alıkoyamaz. Selvi GÜNDOĞDU

 

C.54 Bazen kölelik ülkede bulunan hiyerarşik sisteme dayanır, bilgiyi alma yolunda insan bilgini kölesi olur, ALLAH’ a taparaktan veya mala, paraya kölelik ederler. İdris COŞKUN

 

C.54Yasalara boyun eğen ve bunu aslında bir kölelik olarak algılamayan insanlardır.Örneğin devlet memuru yasal bir köledir.İllegal köle ise, bazı devletlerin ve insanların emirleri ve bayrakları altında zorla tutulan insanlardır.Örneğin, Irak halkı illegal köledir. B) Başka insanların ve devletlerin resmen köle olarak kullandığı insanlardır. Dolaylı köle ise; köle olmadığı halde kullanılan ve köle olduklarından haberdar olmayan insanlar ve devletlerdir. C)Cahil köle,cahilliğin kölesi olmuş insan ve devlettir.Alim köle ise ilmin ve bilimin kölesi olmuş ve kendini ona adamış insan ve devlettir.D)Zenginliğin ve kapitalizmin kölesi olan insan ve devlettir tıpkı ABD gibi.Zalimliğin tamamen fıtratına yerleştiği toplum ve insandır.Münafık köle, kendisini münafıklığın esir aldığı insan ve toplumlardır.Fakir köle, fakirliğin esir aldığı ve ona boyun eğmek zorunda olan insan ve toplumdur.Adil köle, adaletin kölesi olan insanlar ve devletlerdir.Dürüst köle, herkese ve devlete ve topluma karşı dürüstlüğü ilke edinmiş insanlardır.Bugün ABD,İsrail,AB insanları ve devletleri kendi çıkarları doğrultusunda kullanıyor.Onlar tamamen kapitalist, cahil, münafık ve zalimdirler.onlara boyun eğmemeliyiz yoksa onların kölesi olabiliriz.Onlara karşı başımız dik olmalıyız.Esra AĞDAĞ

 

C.54 a)  Legal köle: Köleliği benimseyen yani köleliği hor görmeyip kabullenendir.

                  İllegal köle: köleliğe mecburi katlanandır.

.                

            b) Direkt köle: Kölesi olduğu ortam, şahıs, mekân vs birebir muhatap olan köledir.

               Dolaylı köle: Köle olmadığı halde kişi kurum vs tarafından sezdirilmeden kullanılmasıdır.

            c) Âlim köle: İlim ve bilime tamamen teslim etmiş kişi.

                Cahil köle: Cehaleti bilgisizliği esas alan kişidir.

            d) Zengin köle: Zengin olduğu halde bazı şeylerin etkisinden kurtulmayan kişiler (sanatçılar)

                Zalim köle: Güçlü olup para, mevki, makam kölesi olan kişiler.(İSRAİL, ABD)

                 Münafık köle: Allah ın yasak ettiği, nefsin emrettiği her şeyin, kölesi olanlar (ABD)

                 Fakir köle: Birçok özellikten mahrum olan kişiler.

                 Adil köle: Adalet özelliğinin kölesi olan kişiler.

                 Dürüst köle: dürüstlük özelliğinin kölesi olan kişiler. Dürüstlüğünden hiçbir şekilde ödün vermeyen kişilerdir Behiye DURAK

 

C.54 Kültürel asimilasyon: bireyi veya bir toplumun kendi öz kültürünü unutması veya başka bir kültürden etkilenmesiyle uzaklaşması.

Bilimsel asimilasyon: bilimin gelişmesi sonucu insanları arasındaki bağların ayrılmasıdır.                                                          

Kapitalist asimilasyon: parasal farklılıklardan dolay insanların gruplara ayrılıp birbirlerinden uzaklaşmasıdır.

Bugün kullanılan bilimsel dil Latince dır. Bilim ise İngilizce ve her milletin kendi diliyle icra edilir.

Evrensel yazı ve konuşma dili gereklidir. Çünkü bazı konularda anlaşmak için mesela sağlık ve savaş durumları gibi

Bunların sonucunda yarar sağlayan ülkeleri lehinedir.

Tüm insanlığa kara delik kıyamet anında olacak.

Ortaya çıkan buluşları insanları sömürmek ve kendi düşüncelerini dayatmaktır. Rukiye SEÇGİN

 

 

C.54

A-Legal köle tarihin geçmiş zamanlarında köleliğin yaygın olduğu zamanlarda zengin insanların hepsi kölelere sahipti bu devirde kölelere legal köle deniyordu. Fakat günümüzde insanların , devletlerin  başka insanlara ve devletlere köle muamelesi yapmaktadır buna ise illegal köle denilebilinir.

 

B-Direk kölede kölelik açıkça bellidir. Fakat dolaylı kölede köleliği hemen anlayamayız.

 

C- Cahil köle bilgileri eksik kendinin doğru bildiğini sanan köledir. Alim köle ise bilerek veya bilmeyerek kendi ülkesi için değil de başka ülkelere hizmet edendir.

 

D-Zengin-zalim-münafık köle kendine değişik yollardan fayda sağlayan köledir. Fakir-adil-dürüst köle aslında hiçbir şeyden fayda sağlamayan köledir. Kadir KURT

 

 

C.54 A-Legal Köle; Eğer bir kişi toplum fert veya devlet sizden daha bilgili daha ahlaklı yani her alanda daha iyiyse ve bu kişi toplum fert ve devlet sizi köleleştirmişse bu legal olan köleleşmedir.

İllegal Köleleşme;Bu köleleşmede ise sizden her alanda üstün olmadığı halde sizi köleleştirmişse buda illegal köleleştirmedir.

B-Direk Köle;Yani kölesi olduğumuz kişinin,ferdin veya Toplumun kölesi olmaktır yani direkt olarak dolambaçsız olarak köle olmaktır.

Dolaylı Köle;Bir kişi veya devlet bizi direk olarak köleleştiremiyor ve bizi köleleştirenleri oda köleleştiriyor ve dolayısıyla bizde köleleşiyoruz.

C-Cahil Köle;Eğer bir kişi devlet toplum veya fert köleleşmiş ise yani sadece denileni yapan ,yaptığını ne için yaptığını bilmeyen köledir.

Alim Köle;Bu köle ise bir topluma ve ferde köle olmuştur denileni yapıyor ama neden yaptığını biliyor yani düşünerek y7apıyor

D-Zalim Köle;Köle olduğunu farkına varmadığı halde tabasındaki halka zulmeden köledir.

Münafık Köle;İçi dışı bir olmayan köledir.

Zengin Köle;Zengindir ama farkında değildir.Kendinin köle oğlunun farkında değildir.

Fakir Köle;Fakir olduğu için başkasına köle olan insandır.

Adil Köle;Yaptığı şeyleri önce vicdan terazisinde değerlendiren adaletli davranan köledir.

Dürüst Köle; Her zaman her yerde doğruyu söyleyen doğruyu söylemek için neye mal olursa olsun  her zaman doğruyu söyleyen köledir.Tek başına kalsa bile doğru olanı yapan  kişidir. Mehmet ÇAKMAK

 

 

C.54 Tarih boyunca insanlar hayatlarının belirli aşamalarında kölelik mertebesini yaşamıştır

 A. Kimi zaman kölelik insanlar arasındaki sınıf farkından doğup legal ve illegal adını aldı

 B. Kimi zaman kölelik hiyerarşik görev sırasında assın üste köleliği ama bunda da her üst bir üstün kölesidir

 C. Kimi zaman felsefecilerin tabiri ile bilginin efendisi olmak yolunda çalışmanın kölesi olundu

 D. Kimi insan sadece tanrıya köle olurken fakir, adil, dürüst oldu. Kimi insan paranın kölesi olup zengin, zalim, münafık oldu. Abdülaziz GEYLAN

 

C.54    Legal köle: Birisinin kendi rızası ile ve belli kanunlar çerçevesinde başkasının hizmetinde çalıştırılmasıdır.

 

           İllegal köle: Bir insanın kendi rızası olmadan ve yasa dışı yollarla başkasının emrinde zorla çalıştırılmasıdır. .

 

          Direk köle: köle olan kişilerin birisine direk olarak hizmet etmesidir.

          

          Dolaylı köle: Köle olan kimsenin birisine direk olarak hizmet etmemesine rağmen yinede dolaylı yoldan birilerine hizmet etmesidir.

 

          Alim köle:  Kime niçin, neden ve ne şekilde hizmet ettiğinin bilincinde olan kimsedir. 

 

         Cahil köle: Kime niçin, neden ve ne şekilde hizmet ettiğinin bilince olmayan kimsedir.

Faruk ERGÜN

 

C.54 İnsan köle de olsa hür de olsa; bilgili ve bildiğini bildiren veya kör cahil de olsa; Zengin refah düzeyi yüksek de olsa fakir de olsa; münafık, mel’un ve mendebur da olsa dürüst ahlaklı da olsa…

 İnsan her yerde her doğruyu söylememelidir. Ahmet Ziyaeddin ÇELENKOĞLU

 

C.54 A- Legal Köle yasalarla belli sınırlar içinde köleleştirilen insanlardır. Bu insanlar devlet eliyle bir şeylere köle haline getirilmiştir. Mesela memurlar devletin kölesidir. Onların görevi devletin kapısından ayrılmamaktır.

İllegal Köle yasadışı yolarla köleleştirilen insanlardır.  

B- Direk Köle direk olarak birine veya bir kuruma bağlı olan, ondan ayrılamayan, iradesi ele geçirilmiş insanlardır. Mesela aşık insanlar, hizmetçiler.

Dolaylı Köle dolaylı olarak kendisini etkileyen, ona göre şekil alan, iradi olarak kendisini köleleştiren insanlardır. Mesela şarkıcılara özenen insanlar dolaylı olarak kendilerini köleleştirirler. Örneğin reklamlarda, filmlerde oynayan açık saçık kadınlar erkeklerin şehevi bakışlarının kölesi olmuştur. Bakan erkeklerde kendilerini nefislerine köle haline getirirler.

C-Cahil Köle bilgisizliğinin kölesi insanlardır. Kitlesel, kalabalığın sürüklediği insanlar bu gruptadır. Mitinglerde birbirlerine küfreden insanlar.

Âlim Köle bunlar âlim oldukları halde köledirler, toplumları yönlendirirler. Mesela Selman-ı Farisi…

D- Zengin-Zalim-Münafık Köle bunlar mallarına, zulümlerine, yalanlarına, iki yüzlülüklerine, küfürlerine köle olmuş insanlardır. Günümüzde diktatörler zulümlerine, holding sahipleri(ör-koç) mallarına, medya patronları ve yazarları yalanlarına köledirler.

Fakir-Adil-Dürüst Köle bunlarda güzel ahlaklarının kölesidir. Ahmet ŞENGÜL

 

C.54evet sorular çözülürken ihtiyaca görü çözülmelidir. Eğer sorunun çözümü din kaynaklı ise dinden hareketle çözülmelidir. Dil kaynaklı ise dilden hareketle çözülmeli. Bu sayede sorunun çözümü yüzeysel değil kökten çözülmüş olur. Bu sayede sorunu çözülmüş halk azınlık konumunda bulunduğu millete bağlılık gösterir. Bu bağlılık şahsı kişiliğe değil milletin kendisine yapılır ve gelecekte sürekliliği sağlanır. Aksi takdir de ise yani yüzeysel çözümlerde ise halk iktidara göstermelik bağlılıkla bağlanır.

B eğitim de çeşitlilik güzel ahlak, çok bilgili olmak, kendini iyi tanımak şarttır. Bu sayede düzenli bir bilgi alışı sağlanır ve eğitimde kalite artar. Bunu öğretmek farz olur. Adnan KAPLAN

 

C.54A. Legal köle: Köleliğin meşru olduğu dönemde kölelik yapmış kişiler legal köledir.

                İllegal köle: köleliğin meşru olmadığı günümüzde kişi, kurum, kuruluş ve devletlerin yine kişi, kurum ve kuruluşlara kölelik yapmasıdır.

      B. Direkt köle ve dolaylı köle yukarıdaki tanımlarla örtüşmektedir.

      C. Cahil köle: Bir şeyin en iyisini ve en doğrusunu efendisinin bildiğini sanan köledir.

           Alim köle: Başka ülkeler adına bilerek veya bilmeyerek çalışıp kendi ülkesini zarara uğratan köle bilim adamı ve alimlerdir.

      D. Zengin Zalim Münafık köle: Dönen çarktan payını aldığını sanan ve insanlara zulmeden kölelerdir.

      E.   Fakir Adil Dürüst köle: İstemeyerek te olsa çarkın dişlisi haline getirilmiş ve diğer dişliler arasında ezilen zavallılardır

Bahtiyar YILDIZ-Ayhan TORUN