I.UYGULAMA;Camlı Tarayıcıyı  FineReader, Photoshop, TMA(Film Görüntü Aktarma Aksamı) ve Işık Kutusunu( Cisimlerin Görüntü Aktarma Aracını)  Etkileşimli  Kullanmayı Öğren Uygulaması

Amaç; öğrencinin, sanal, nesnel teknolojik-eğitim araç kavramını doğru öğrenmesi. Nesnel(Camlı Tarayıcı Aracı, TMA Aksamı ve Işık  Kutusu Nesnel Aksamı), ve sanal araçların (Photoshop ve FineReader’la)  etkileşimli (sekronize)  çalışması, gerekliliği ve kullanımı hakkında doğru bilgilenmesini sağlamaktır. Öğrencilerin  bu konudaki zihinsel-nesnel refleks ve  becerilerini  geliştirmektir.
  Öğrencinin, Bu
nesnel ve sanal araçların temel gereçlerinin farzlarını ve kullanım alanlarını uygulamalı tanımak ve bu konudaki zihinsel ve nesnel becerilerini-reflekslerini geliştirmektir. Bu uygulamaların veriliş nedenlerinden biride özellikle materyal geliştirmede kullanılan bu araçların öğrenciye sıkıntı vermeden-sıkmadan temel-farzları gerekçeleriyle özlü-tam ve zevkli bilgi bütünlüğünü öğrenciye  kazandırmaktır. Öğrenci bu araçlarla çalışmadan önce o  sanal aracı ne amaçla kullanacağını, hedefine ulaşmak için; eksikleri veya ilave  edeceği düzenleme ile ilgili sonuçları saptamak ve uygulamayı sonuçlandırmak için;hangi araçları-gereçleri sırasıyla nasıl kullanacağına karar vermek. Bilemediklerini nasıl ve hangi kaynaklardan edineceğini öğrenmesidir.


Özgün Ortamda Sanal-Nesnel Araçlarla Çalışırken İzlemesi Gereken Olası Yöntem. Öğrenci Bilmediklerini Nerden? Nasıl Öğrenmeli?

1-Neyi İstediğini Tasarla ve Bil 2-Amaca ulaşmak için nelere gereksinim var? 3-Yapılacak çalışmada seçilecek araçların çalışma önceliği sırasını bil. 4-Bilmediklerini;
A-Kılavuz CD’lerden, (Size verilen kılavuz CD’lerinden)
B-İnternette araçla sitelerinden yararlanın
C-Bir bilene sor öğren (Ders hocanızdan, konunun uzmanından veya arkadaşlarınızdan…vb)
D-Deneyerek öğren çalışmaya başla.(Derste size öğretilen;bildiklerinden emekle “çorap söküğü yöntemiyle” bilmediklerini sindirerek öğren yöntemini uygulayın)
E-Aracın yardım dosyasından(help), varsa  kılavuz kitapçığından bilgi edinerek eksiğini tamamlamak ve problemini çözmek.

Önemli not;Bu çalışma sayfası sizde kalacağı için, sınavda yardımcı olması amacıyla ilgili boş yerlerine ve sayfanın arkasına;  okuyunca doğru anlayacağınız  ve  hatırlayabileceğiniz şekilde önemli cümlelerle dikkatlice ve temiz-okunaklı doldurunuz veya notlar alınz.Bu sayfa ile uygulama sınavına alınacağınız için lütfen sınava kadar kayıp etmeyiniz. Bu Sayfada Öğretilen Her Şeyinden Sorumlusunuz.

I-
I-Camlı Tarayıcı Cihazıyla Negatif Filmin Taranması (TMA Cihazının Kullanılması);
1-Camlı tarayıcının kapağını açınız içinde negatif film olan aksamı göreceksiniz ve kapağı kapatın.
2-Photoshop’u açınız

3-Photoshop’tan File/importe /HpScajet 4800 Twain tıkla ve bekle.
4-Gelen Ekradaki Sol Üstte Tara/Negatifler TMA’DAN tıkla ve bekle
5-Bir çerçeveyi  düzenleyin ve + merceğe tıklayın yakından inceleyip sağa sola çevirmeyi deneyin ve sınırlarını yeniden çerçeveyi düzenleyin.
6-Sağ üst köşedeki yeniden boyutlandırı  tıklayın ve bekleyin.
7-Gerekli çıktı ve ölçüleri inceleyin (hocanızın söyledikleri şekilde  düzenleme yapınız)
8-Tümünü yeniden boyutlandır ve çerçevedeki  düzen tercihleriniz tekrar gözden geçirip kabul eti tıklayın.Photoshop  sanal grafik aracını
kapatırken değişiklikleri kayıt etmeyiniz. No yada hayır seçeneğini tıklayınız.

II-Tarayıcı Cihazıyla Resim Taranması;
1-Camlı tarayıcının kapağını açınız. Tarayıcı camı üzerine resmin ön yüzü cama gelecek şekilde ve en az bir köşesinin tarayıcının herhangi bir cam yatağı köşesiyle örtüşecek şekilde yerleştirin. Camlı tarayıcının kağını kapatınız.
2-Photoshop’u açınız

3-Photoshop’tan File/importe /HpScajet 4800 Twain tıkla ve bekle.
4-Tara/Camdan tıkla ve bekle
5-Bir çerçeveyi  düzenleyin ve + merceğe tıklayın yakından inceleyip sağa sola çevirmeyi deneyin ve sınırlarını yeniden çerçeveyi düzenleyin.
6-Sağ üst köşedeki yeniden boyutlandırı  tıklayın ve bekleyin.
7-Gerekli çıktı ve ölçüleri inceleyin (hocanızın söyledikleri şekilde  düzenleme yapınız)
8-Tümünü yeniden boyutlandır ve çerçevedeki  düzen tercihleriniz tekrar gözden geçirip kabul eti tıklayın.Photoshop  sanal grafik aracını
kapatırken değişiklikleri kayıt etmeyiniz. No yada hayır seçeneğini tıklayınız.


 

 

 

III- Işık Kutusu Aparatıyla Üç Boyutlu Cisim Görüntülerini Aktarmak

1-Photoshop Grafik Sanal Aracını Kullanarak Camlı Tarayıcıdan Bilgisayar Ortamına Işık Kutusu Aparatıyla Üç Boyutlu Cisim Görüntülerini Aktarmak

2-Üç boyutlu temiz cismi camlı tarayıcının üzerine koyunuz
3-Photoshop’tan File/importe /HpScajet 4800 Twain tıkla ve bekle.
4-Sağ üst köşedeki çözünürlüğü tıklayın 200 silin ve 270 yazın
5-Sağ üst köşedeki yeniden boyutlandırı  tıklayın ve bekleyin
6-Gerekli çıktı ve ölçüleri inceleyin (hocanızın söyledikleri şekilde  düzenleme yapınız)
7-Tüm yeniden boyutlandır ve çerçevedeki  düzen tercihleriniz tekrar gözden geçirip kabul eti tıklayın
8-Photoshop  sanal grafik aracını
kapatırken değişiklikleri kayıt etmeyiniz. No/Hayır seçeneğini tıklayınız.

 

 

 

IV-Camlı Tarayıcıyı ve FineReader OCR Sanal Aracı Uygulaması

 

1-Tarayıcını düz cam yatağına fazla baskı yapmadan size verilen dergi sayfalarını yerleştiriniz ve kapağı kapatın.

 

2-FineReader Programını açınız ve Tara İkonunu Tıklayınız(Ctrl+K) , Taramadan sonra dergi sayfasının çerçevesinin tam  köşelerine imleci götürün ve serbest bırakın çift taraflı ok gözükünce farenin sol kulağını basılı tut sürükleyip düzenle. Ekran oturunca  yada gerekirse sağ üst köşedeki çözünürlük 300…vb artırılabilir. Sonra Kabul et tıklanır.

 

3-Oku ikonunu tıklayıp okutunuz.

     

4.Yazım denetimi ikonun tıklayın gereken yazım denetimlerini yapınız. Doğru tahmin edilen kelimelerde yoksay ikonunu tıklayın, yanlış olanları panodan düzeltip değiştir ikonunu tıklayın, donuklaştırmak İçin “Metin” Yerine “Resim” seçmek gerekiyor.

 

 

5.Sol tarafta Görüntü Yazısının altındaki araçlar panosundaki ikonların üzerine gelerek tıklayın  her ikonun Türkçe anlamları yazısı gelene kadar bekleyin her bir ikonun ismini öğrenin. Sırasıyla
En üstteki ikon çerçeveli; Düzeni incele, Tanıma alanı çiz, Metin Bloğu çiz (yeşil çerçeveli T),Tablo bloğu çiz (mavi  renkli kareli çerçeve) , ,Resim Bloğu Çiz (kırmızı  renkli içi turuncu çerçeve),  Nesneleri seç (ok sembol),  Blok parçası ekle (içi + işaretli olan çerçeve), Blok parçası sil (içi - işaretli olan çerçeve),  Blok sil (içi kırmız çarpılı çerçeve), Düşey ayraç ekle (içi mavili ve dikey ayraçlı  kareli + yazılı çerçeve) , Yatay ayraç ekle (içi mavili-turunculu  ve yatay ayraçlı  kareli + yazılı çerçeve), ayraç sil, Görüntü kırp ikonu, Silgi ikonyu, Metin çizgilerini düzleştir ikonu,  Saat yönünde döndür,  Saat Yönü tersinde döndür. Bu ikonları tek tek tıklayıp deneyin ve öğrenin.Tüm ikonlar tek tek uygulamada kullanılacak ve soru olarak sorulacak ve sorumlu tutulacaksınız.

6-A-FineReader’ın Sol Üst Köşesindeki Sarı Yıldızlı İkon(Scan et Read sihirbazını) tıklayın., açılan ekranda dosyadan kutucuğunu tıklayın. İleriyi Tıklayın/Masa Üstü/Photoshop Öğren/ PDF(Adobe Akrobat) Dosya Uzantısı Deneme Dosyayı tıklayın. FineReader sanal aracını kullanarak bilgisayar ortamına aktarıp sonra  üzerinde çalışarak veya yeniden düzenleyerek farklı uzantılı dosya şeklinde sanal çıktılarını oluşturun

B-FineReader’ın Sol Üst Köşesindeki Sarı Yıldızlı İkon(Scan et Read sihirbazını) tıklayın., açılan ekranda dosyadan kutucuğunu tıklayın. İleriyi Tıklayın/Masa Üstü/Photoshop Öğren/Resim Dosya Uzantısı(.jpeg) Deneme Dosyayı tıklayın, dosya uzantılı sanal envanteri FineReader sanal aracını kullanarak bilgisayar ortamına aktarıp sonra  üzerinde çalışarak veya yeniden düzenleyerek farklı uzantılı dosya şeklinde sanal çıktılarını oluşturun.

 

 

Önemli Not;Belgelerime kayıt etiklerinizi mutlak siliniz. Sanal araçlar  başka sınıflar tarafından da kullanılacağı için  bu sorumluğu yerine getirmeyen öğrencinin davranışı notuna yansıtılacaktır.

Prof. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 2009