IX-A-Uluslararası, Ulusal, Bölgesel, Yöresel;Problemler, Sorunlar…vb Ne Demektir?
B-Eğitimde Bilimsel Araştırma İle Problemleri, Sorunları …vb İlişkilendirmenin Kuralları - Kriterleri Nelerdir?
C.9
A- Uluslararası problemler, sorunlar demek; tüm dünyadaki insanları ilgilendiren, küresel problemler, sorunlar demektir. Tüm dünyayı ve tüm ulusları ilgilendiren problemler, sorunlardır. Örneğin; küresel ısınma ve terörizm bir uluslararası problemdir.
Ulusal problemler, sorunlar demek; sadece bir ülkedeki insanları ilgilendiren, bir ülkeye ait olan problemler, sorunlar demektir. Örmeğin; Türkiye’deki mali kriz, Türkiye’nin eğitim sorunu ve Türkiye’nin işsizlik problemi Türkiye’nin ulusal problemleridir.
Bölgesel problemler, sorunlar demek; herhangi bir bölgede yaşayan insanlara ait problemler, sorunlar demektir. Örneğin; Güney Doğu Anadolu’nun susuzluk problemi bölgesel bir problemdir. (Buna çözüm olarak GAP’ın sunulması).
Yöresel problemler, sorunlar demek; bir yörede yaşayan insanları ilgilendiren ve en çok o yöredeki insanlara ait problemler, sorunlar demektir. Örneğin; Van yöresinin erozyon sorunu, Van Yöresine ait bir problemdir.
Problemler bu şekilde olsa bile aslında dünya, ülkelerden; ülkeler, bölgelerden; bölgeler de yörelerden oluştukları için bir yöredeki problemler uluslararası problemlerin temelini oluşturur. Bu durum tersten de işleyebilir. Yani her yörenin problemi çözülürse bölgelerin problemleri çözülür, bölgelerin problemleri çözülürse ülkelerin problemleri çözülür; ülkelerin problemleri çözülürse problemsiz bir dünya elde edilmiş olur.
B- Şehmuz YILMAZ
C.9
A-Herhangi bir ülke, bölge,yöre ile ilgili olarak toplumu rahatsız eden iç ve dış mihraklı sorunlardır. Örneğin; terör sorunu
B-Eğitim ile ilgili yapılan araştırmaların eksikliği ülkemizde hissedilir şekilde kendini gösterir. Bunun en iyi şekilde olması için eğitim kurumlarına ödenek ayrılması gerekir. Aksi taktirde yapacağımız çalışmalar bizim için zaman kaybı ve ekonomik kayba yol açar.Mustafa DEMİRAYDIN
C.9
A-Uluslararası sorunlar:Bir çok ulusun etkisi altında kaldığı sorunlar, problemlerdir
Ulusal sorunlar:yalnızca bir ulusun tamamını etkisi altında bırakan sorunlardır.
Bölgesel sorunlar:Bir ulus içerisinde sadece belli bir bölgeyi etkisi altına alan sorunlardır.
Yöresel sorunlar: Bir bölgenin belli bir yöresini etkisi altına alan sorunlardır.
B-Her hangi bir alanda bilimsel bir araştırma konusu seçilmeden önce mevcut problemler, sorunlar….vb. tespit edildikten sonra bilimsel araştırma konusu seçilmeli ve seçilen bu konunun da bu problemlerin, sıkıntıların ve gereksinimlerin doğrultusunda seçilmesine büyük özen gösterilmelidir ki bir bilimsel araştırma yapmış olmanın yanı sıra mevcut problemin giderilmesi sağlanmış olsun.Melek AYDIN
C.9
A-Uluslararası sorunlar:Birden çok ulusu etkisi altında bırakan sorunlar, problemlerdir yani global(dünya çapında tüm dünyayı ilgilendiren) sorun demektir.
Ulusal sorunlar:Bir ulusun tamamını etkisi altında bırakan sorunlardır.Bir ülkenin sınırları içerisindeki sorun demek.
Bölgesel sorunlar:Bir ulus içerisinde sadece belli bir bölgeyi etkisi altına alan sorunlardır.
Yöresel sorunlar: Bir bölgenin belli bir yöresini etkisi altına alan sorunlardır.
B-Her hangi bir alanda bilimsel bir araştırma konusu seçilmeden önce mevcut problemler, sorunlar….vb. tespit edildikten sonra bilimsel araştırma konusu da bunların doğrultusunda seçilerek hem bir bilimsel araştırma yapılmış olup, hem de mevcut problemin giderilmesi sağlanmış olacaktır.bunun için yapılacak araştırmanın yararları zararları göz önünde bulundurulmalı ve bu alanda çalışacak yerli donanıma sahip bilimsel araştırmacı olmalıdır. Ahmet GÜNGEN
C.9
A-Uluslararası sorunlar:Birden çok ulusu etkisi altında bırakan sorunlar, problemlerdir
Ulusal sorunlar: Bir ulusun tamamını etkisi altında bırakan sorunlardır.
Bölgesel sorunlar: Bir ulus içerisinde sadece belli bir bölgeyi etkisi altına alan sorunlardır.
Yöresel sorunlar: Bir bölgenin belli bir yöresini etkisi altına alan sorunlardır.
B-Her hangi bir alanda bilimsel bir araştırma konusu seçilmeden önce mevcut problemler, sorunlar….vb. tespit edildikten sonra bilimsel araştırma konusu da bunların doğrultusunda seçilerek hem bir bilimsel araştırma yapılmış olup, hem de mevcut problemin giderilmesi sağlanmış olacaktır.Mehmet FİDAN
C.9
A-Uluslar arası sorunlar bütün dünyada mevcut olan sorunlardır. Açlık, işsizlik. Yoksulluk, savaşlar, eğitimsizlik, küresel ısınma vs. Ulusal sorunlar ise herhangi bir ülkenin kendi sorunlarıdır. Bu sorunlar diğer uluslardan bağımsız da olabilir, bağımlı da. Hatta bazen başka bir devletin çıkardığı sorunlar da olabilir. Bölgesel sorunlar bir ülkenin belli bir bölgesinde olan sorunlardır. Bu sorunlar işsizlik, yoksulluk, eğitimsizlik, iklim vb. sorunlarda olabilir; kimlik sorunu da olabilir. Yöresel sorunlar ise bir bölgenin belli bir kısmında yer alan sorunlardır.
B-Bunun için iyi bir gözlemci olmak ve eğitim dünyasının problemlerini dert etmek gereklidir. Daha sonra uygulanabilir araştırmaların olması gereklidir. Problemlerin tesbitin de öğrenci görüşlerine de yer verilmesi gerekir. Bilal EREN
C.9
A-Uluslar arası sorunlar: Bütün milletleri soyları ilgilendiren sorunlar ve problemlerdir.
Ulusal sorunlar: Bir milletin içindeki problem ve sorunlardır.
Bölgesel sorunlar: Belli bir bölgede yaşayan insanların karşılaştığı sorunlardır. Örneğin Doğu Anadolu bölgesinin sorunları.
Yöresel sorunlar: Bölgesel sorunlara göre daha dar bir alanda ortaya çıkan sorunlardır. Örneğin Van yöresinin sorunları.
B- . Emrullah ULUDAĞ
C.9
A-Canlı hayatını, ekonomiyi ve daha birçok şeyi etkileyen unsurlardır. Mesela terör sorunu, içme suyu sıkıntısı, AİDS, kanser, küresel ısınma.
B-Gülnur TÜFEKÇİ
C.9
A-Şu an itibariyle gözüken küresel kriz ve küresel ısınma en başta ele alınması gereken konular,bu konular uluslar arası konular,bunun yanıda yaşadığımız ülke ve yöre için ise sorunlar bunlara nazaran daha kolay ve önemini yitirmiş konulardır,örneğin yerleşim konusu,alt yapı gibi konular oluşturur.
B-Eğitimde araştırma ülkemizde eksikliği hissedilir şekilde gösteri kendini.Bunun en iyi şekilde olması için eğitim kurumunun daha sağlıklı çalışmalar yapması ve ödenek ayırması gerekir aksi taktirde istediğimiz sonuçları elde edemeyebiliriz,yapacağımız çalışmalar bizim için hem zaman kaybı hem de ekonomik kayıp olarak kalacaktır.Deniz GEÇER
C.9
A-Herhangi bir sorunun etki alanına göre bu sorunun uluslar arası, ulusal, bölgesel veya yöresel olduğu belirlenir. Örneğin küresel ısınma uluslar arası, kültür yozlaşması ulusal, istihdam eksikliği bölgesel, toprağın yeterince verimli işletilememesi ise yöresel bir sorun olarak değerlendirilebilir
B-Bilimsel yayının amacı, üretilen ve geliştirilen bilginin ve bilgi birikiminin paylaşılarak yayılmasını ve bunun sonucunda bilimin insanlık yararına geliştirilmesini sağlamaktır.
Bu amaç doğrultusunda hazırlanan bilimsel bir yayında şu özellikler bulunmalıdır.
1.Yayının içindeki bilgi doğrudur ve tamdır. Yayın kasıtlı olarak eksik bilgi içermez.
2.Bilgilerin üretimi ve geliştirilmesi aşamalarında “bilimsel etiğe” uygun davranılır.
3.Ancak bilimsel sistematik içinde geliştirilen ve derlenen bilgiler ve veriler yayımlanır.
4.Yayının içeriği yansızdır. Kişisel çıkarlar, kaygılar, politik görüşler ve dini inançlar yayını etkilemez.
5.Yayında yararlanılan bütün kaynaklar atıf yapılarak belirtilir. Yayında herkesin erişemeyeceği, gizliliği olan kaynaklar kullanılmamalıdır.
6.Yayındaki bilginin üretilmesinde, derlenmesinde, ölçülmesinde ve yayına hazırlanmasında payı olanların katkıları, yazar olarak ya da teşekkür edilerek belirtilir.Güler ÖMEROĞLU
C.9
A-Yöresel problemler: Yaşadığımız bölgenin sorunları olup bizi direk etkileyen problemlerdir. Örneğin Van’a özgü problemler
Bölgesel problemler: Yaşamakta olduğumuz, coğrafya içindeki, bölgenin toplumsal ve çevresel sorunları demektir. Örneğin Doğu Anadolu’yu ilgilendiren problemler.
Ulusal problemler: Yaşadığımız ülkenin, yani bir ulusa ait coğrafyadaki toplumsal çevresel v.b sorunlardır. Örneğin Türkiye sorunları
Uluslar arası sorunlar: Üzerinde bulunduğumuz dünyanın ve dünyanın içinde bulunduğu evrenin genel olarak tüm toplumları etkileyen sorunlarıdır. Örnek küresel kriz, küresel ısınma gibi.
B-Eğitimde bilimsel araştırma problem ve sorunlar var olan sistem üzerinde değerlendirilmeli yanlışlar-doğrular sistemli ve mantıklı bir şekilde masaya yatırılmalı ve eğitimde istenen sonuçlara varmak için nelerin yapılması ile ilgili verilmesi gereken kararlar genel bir çoğunluk fikri ile kabul edip uygulamaya konulmalıdır.Hamdullah ARSLANARGUN
C.9
A-Ortada bir sorun vardır. Bu sorun sadece bir kişiyi ilgilendirebilir, birkaç kişiyi ilgilendirebilir, bir toplumu, bir şehri, tüm ülkeyi yada bir ülkeden çıkar birçok ülkeyi ilgilendirebilir. İşte o zamanda yöresel, bölgesel, ulusal, uluslar arası.. gibi kavramlar kullanılır.
B. Havva ÇINAR
C.9
A-Uluslararası sorunlar evrendeki tüm toplumu etkilemesidir.Ulusal bir devletin sorun ve problemleridir. Bölgesel ise o bölgede yaşayan insanlar üzerinde olan sorunlardır.
B-İdris KAVAL
C.9
A-Herhangi bir sorunun etki alanına göre bu sorunun uluslar arası, ulusal, bölgesel veya yöresel olduğu belirlenir. Örneğin küresel ısınma uluslar arası, kültür yozlaşması ulusal, istihdam eksikliği bölgesel, toprağın yeterince verimli işletilememesi ise yöresel bir sorun olarak değerlendirilebilir.
B-Eğitimde bilimsel araştırma ve sorunlarının ilişkilendirilmesinde ileri görüşlü bir zihniyetle ülkenin geleceği gözetilmelidir. Eğitimdeki bilimsel araştırma sorunları kaynakların yeterince doğru kullanılmamasından kaynaklanmaktadır.İsmail ACAR
C.9
A-Uluslararası sorunlar; birçok ülkeyi aynı anda etkileyen bir durumu ifade eder.Örnek olarak buna atmosferik ,denizel kirlilik ,deprem ,küresel ısınma ve savaşlar verilebilir.
Ulusal sorunlar; ülke içindeki müşkül durumu ifade eder.Bölgesel sorunlar ise belirli bir coğrafik bölgeyi ilgilendiren sorunlardır. Örneğin,susuzluk yada küçük çaplı salgınlar.
Yöresel sorunlarda belli bir alan içerisinde kendine has çevre koşulları olan alanın sorunlarını ifade eder.
B- Mehmet MÜNİR
C.9
A-Uluslar arasında olan problem dünyayı ilgilendiren problemlerdir. Örneğin nükleer denemeler uluslar arası bir sorundur. Bir devlet içinde görülen problemler yani bir ulusu ilgilendiren problemlerdir. Mesela ülkemizde olan toplumsal vakalar. Bölgesel sorunlar ve yöresel sorunlarda bölge ve töre içindeki her türlü problemleri kapsamaktadır.
B-Metin ERTAŞ
C.9
A-Uluslararası,ulusal,bölgesel….vs;bunlar bir toplumu ifade etmektedir. Dolayısıyla bularda olan sorunlar demek içerdikleri toplulukla ilgili problemler demektir. Yani o grupta bulunan insanları etkileyen sorunlardır. Kısaca toplumsal sorunlar da diyebiliriz bence. Örneğin Doğu Anadolu Bölgesinin sorunlarından biri kuraklıktır. Bu sorun bu bölgede bulunan
B-Bilimsel bir araştırmanın başlangıcı bir ihtiyaç,problemdir. Her araştırmanın başlangıcı böyle olmak zorunda değil ama genel olarak bir problemle başlar bilimsel araştırmalar. Ortadaki bu probleme yönelik çalışmalar başlar. Evren belirlenir,bu evrene göre örneklem seçilir…vs. Böylece araştırma başlar.Ş.Sümeyye SUBAY
C.9
A-Her problemin bir kapsama alanı vardır. Örneğin bir mahallenin çöp sorunu sadece o mahalleyi rahatsız eder. Veya küresel ısınma gibi bir sorun tüm dünyayı ilgilendirir. Sorunların önüne gelecek sıfat, sorunun kapsadığı insanlara veya alanın miktarına göre değişir.
B-Eğitimin bilinen bir çok amacı vardır. Bunlardan biride problem çözme yeterliliği kazandırmaktır. İnsanlar problemlerini çözmek için bilimsel yöntemleri kullanmalıdır. Bilimsel araştırmanın basamaklarını uygulamak her zaman doğruya götüreceğinden; eğitimde problem çözme becerisini kazandırırken bilimsel araştırmanın yöntemleri aşamalı bir şekilde verilebilir. Talat BOZKURT
C.9
A-Problemin boyutunu açıklamak için kullanılan bir kavramdır. Eğer sorun, problem bir yöreye aitse sadece o yörenin insanını etkiliyor ise o problem yöreseldir.
B-Bilimsel araştırma ile problemleri ilişkilendirme araştırmayı yapan/lar ın o probleme karşı bakış açısı ve o problemi giderebilmek için yapabilecekleri ve yaptıklarıdır. Ali Murat KESER
C.9
A-Bilim alanında yapılan teknolojik devrim, insanların hayatlarını güçlü bir şekilde etkilediğinden, yöresel ve bölgesel problemler, ulusları ilgilendirdiği gibi uluslar arası ticari ekonomik ve kültürel ilişkiler vasıtasıyla küresel bir boyut kazanmasına neden olur.
B-Eğitim kurumlar ileri ülkelerin çoğundan gelişimin lokomotifi durumundadırlar. Ülkenin Ekonomik, sosyal ve kültürel gelişiminin temel göstergesi eğitim kurumlarının mükemmelliği olduğundan, eğitimde dünyanın en iyi ülkelerinin standartlarına ulaşması için araştırmaların çok yönlü yapılması zaruridir. Şuanda eğitimde görülen problemleri şöyle sıralayabiliriz.
a-Eğitim programlarının gözden geçirilmesi.
b-Yönetim boyutunun incelenmesi.
c-Öğretmen yeterliliğinin irdelenmesi.
d-Çevresel faktörler, sosyal çevre.
e-Öğrenci velilerinin durumu.
f-Okulların mali kaynakları.Dilvin ALKAN