IV-A-Ülkemizde yapılmış ve yapılan;bilimsel araştırma ve yayınların, batı ülkelerinin toplumsal ve ekonomik sorunlarının çözümüne katkısı ile ülkemizin ekonomik ve toplumsal sorunlarının çözümüne katkılarını mukayese ediniz?
B-Neden ülkemizde yapılmış ve yapılan; bilimsel araştırma ve yayınların, ülkemizden çok batıya katkısı vardır?
C-Ülkemize katkısını artırmak için hangi teşvik ve önlemleri önerirsiniz?
C.4
A-
Bilimsel araştırmalar ve yayınlar; daha çok batının çıkarları ön planda tutularak yapılırlar. Bir araştırmanın bilimsellik derecesi ülkemize katkısından çok onların çıkarları ve onlara olan katkısı ön planda tutularak belirlenir. Bu da bir araştırmacının ülkesinin, milletinin çıkarını ve ihtiyaçlarını düşünmekten çok başkalarının çıkarlarını düşünmeye, kendisini ve toplumunun bakış açısı ile değil de onların bakış açısı ile düşünmeye ve değerlendirmeye sevk etmiştir. Yani kendi ülkemizde yapılan çalışma ve araştırmalar bizim ülkemizden çok batı ülkelerine katkı ve sorunlarına çözüm getirmektedir.
B- Çünkü yapılan bilimsel araştırma ve yayınlar, ülkemizde yayınlandığı zaman verilen puanlar akademik kariyer ve maaşa olan katkısı yurt dışına göre çok daha düşük olduğu için araştırma ve yayın yapmak isteyen kişiler meslekteki kariyerlerini ve ceplerini düşündükleri için batının kriterlerini gözünüzde bulundurarak yapmaktadırlar. Tabii ki batının kriterleri de onların çıkarlarını ön planda tuttuğu için ülkemizde yapılan çalışma ve yayınlar ülkemizden çok batıya katkı sağlamaktadır.
C- Ülkemize katkısını arttırmak için yapılan araştırmaların bilimsellik derecesi ve puanı, öncelikle kendi toplumumuza ve ülkemize getirdiği katkısı, faydası ön planda tutularak verilmeli ve bu çalışmaları başkaları değerlendireceğine ve yayınlayacağına; kendimiz, bizim ülkemize hizmet eden bilim adamlarımız değerlendirmeli ve ülkemizde yayınlanmalıdır. Yayınlanan çalışmaların, akademik kariyere ve maaşa katkı sağlayan puanların da en az yurt dışında yayınlananlara eşdeğer puanlar verilmesi gerekir. En önemlisi bilim adamlarımızı barındırmalı, düşüncelerinden dolayı yargılamamalı ve çalışabilecekleri rahat ve özgür bir ortam sağlanmalıdır ve toplum kalkınmasında önemli bir katkısı olduğu zaman maddi olarak dolgun bir ücret ve yüksek bir kariyer verilmelidir. Bilim adamlarımıza her türlü olanak sağlanmalı, yabancı ülkelere kaptırmamalıyız.
Şehmuz YILMAZ
C.4
A-
Ülkemizde yapılan araştırmalar batının süper egolarını tatmin etme temelinde yapılmaya çalışıldığı için, ülkemize herhangi bir yararı olduğunu düşünmüyorum. Yapılan bilimsel araştırmalar temelde batının farzlarına ve kurallarına bağlılık temelinde yapılmaktadır.
B- Ülkemizde ne yazık ki bilimsel araştırmalara ve projelere yeterince finansal destek sağlanmadığı için bilim insanlarımız çalışmalarını batı ülkelerinin finansal desteğiyle yapmaktadır. Bu da zihin göçüne neden olmaktadır.
C- 1. Bilim insanlarına yeterince finansal destek sağlanmalıdır. 2. Uygun laboratuar koşulları sağlanmalıdır. 3. Bilimsel çalışmalara teşvik edecek koşullar sağlanmalıdır vb.
Mustafa DEMİRAYDIN
C.4
A-Daha önceki bir çok soruda da belirtildiği üzere ülkemizde yapılan bilimsel araştırmalar daha çok batı ülkelerine hitap ettiği ve onların sorunlarına yönelik olduğu için doğal olarak ekonomik ve toplumsal faydalarda onlara sağlanmaktadır.
B-Batı yayın organlarında yayınlanman araştırmaların daha popüler hale gelmesi, daha çok puan alması ,araştırmacının daha çabuk yüksek akademik mevkiye gelmesini sağlamasından araştırıcının daha çok batının sorunlarına, problemlerine eğilmesini ve bununla ilgilenmesini sağladığından yapılan bilimsel araştırmaların ülkemizden çok batıya katkısı fazladır.
C- Ülkemizdeki bilimsel yayınlarda yanınlanan araştırmaların batıdakiyle eşdeğer seviyede tutulması, hakkettiği puanı verilmesi, devletin araştırmayı yapan kişiyi maddi ve manevi yönden desteklemesiyle kişinin ülkemizdeki sorunlarla ilgilenmeye ve ülkesi için çalışmaya teşvik eder.Melek AYDIN
C.4
A-
Ülkemizde yapılan çalışmaların çoğunda ülkemizden çok batılı ülkelere yaradığı söylene bilir. Çünkü bizim insanımız kendi sorunlarına çare bulmaktansa daha çok popüler olan konulara yönelmeyi seçmişlerdir bunun temel nedeni de daha çok göz önünde olmak ve daha çok getirisi olan alanlara yönelmekten gelmektedir. Bilimsel yayınlar daha çok batılı bilimsel yayın organlarında yayınlandığında daha çok önem kazanmaktadır. Bu da ülkemizin batılı ülkelere oranla ekonomik ve bilimsel yayın yayınlama olanağına sahip olmasını engellemektedir.
B- Çünkü bizim temel sorunumuz her şeyden önce her şey için kendimizden başlayarak harekete geçmeyi çözüm olarak görmememizdir. Eğer araştırma konularımızı kendimiz çevremiz ülkemiz ihtiyaç ve sorunları dahillin de yapmış olsaydık bu çalışmalar batılı toplumlardan çok kendi toplumumuza katkısı olacaktır.Biz çalışmalarımızı ulusal menfaatler kapsamında yapamadığımız için de daha çok batılılara yaranıyoruz.
C- Bilimsel araştırma ve yayınların ülkemize katkısını arttırmak için öncelikle daha çok ülkemize ait sorun, ihtiyaç ve merakları doğrultusunda konularda bilimsel araştırmalar yapılmalıdır. Ayrıca bilimsel yayınlarımızı ülkemiz bilimsel yayın kurumlarında yayınlamamız gerekmektedir.
Puanlama ikilemi ortadan kaldırılmalıdır.Tüm bilimsel yayınlara eşit mesafede durulmalıdır.Ahmet GÜNGEN
C.4
A-
ülkemizde yapılan çalışmaların çoğunda ülkemizden çok batılı ülkelere hitap ettiğini söyleyebilirim. Çünkü bizim insanımız kendi çevresindekilere çare olmaktansa daha çok popüler olan konulara yönelmeyi seçmişlerdir bunun temel nedenide daha çok göz önünde olmak ve daha çok getirisi olan alanlara yönelmekten gelmektedir diye düşünüyorum. Bilimsel yayınlar daha çok batılı bilimsel yayın organlarında yayınlandığında daha çok önem kazanmaktadır. Bu da ülkemizin batılı ülkelere oranla ekonomik ve bilimsel yayın yayınlama olanağına sahip olmasını engellemektedir.
B-Çünkü bizim temel sorunumuz her şeyden önce her şey için kendimizden başlayarak harekete geçmeyi çözüm olarak görmememizdir. Eğer araştırma konularımızı kendimiz çevremiz ülkemiz ihtiyaç ve sorunları dahilinde yapmış olsaydık bu çalışmalar batılı toplumlardan çok kendi toplumumuza katkısı olacaktır.
C-Bilimsel araştırma ve yayınların ülkemize katkısını arttırmak için öncelikle daha çok ülkemize ait sorun, ihtiyaç ve merakları doğrultusunda konularda bilimsel araştırmalar yapılmalıdır. Ayrıca bilimsel yayınlarımızı ülkemiz bilimsel yayın kurumlarında yayınlamamız gerekmektedir.Mehmet FİDAN
C.4

A-Bilimsel çalışmalarımızın batı ülkelerine olan katkısı kendi ülkemize olan katkısından daha fazladır. Bunun nedenlerinden bir tanesi de ülkemizde bu çalışmaların uygulama imkanının olmayışı ya da engellenmesidir.
B-
Çünkü bilimsel çalışmalarda biz onların takipçisi durumuna düşmüşüz.
2-Çünkü onların desteklediği çalışmalara kaynak daha fazla aktarılıyor.
3-Biz bilimi onların getirdiği noktadan ileriye götürmeye çalışıyoruz. Onları bilimsel açıdan kendimizden üstün görüyoruz. Batılılar bilimsel araştırma yaparken kendi inanç ve kültür değerlerini göz önünde bulunduruyorlar ve buna bağlı olarak araştırma yapıyorlar. Biz ise bu araştırmaları ilerletmeye çalışıyoruz. Bu araştırmaların bize ne derece fayda sağlayıp sağlamayacağını yeterince düşünmüyoruz. Sonuçta bu çalışmalar onların sorunlarını çözmek için başladığından bizden çok onlara fayda sağlıyor.
4- Başka bir neden de bilimsel çalışmaların önemini anlayan batıdan bağımsız yöneticilerin az olmasıdır.

C- Bilim insanı yetiştirirken gerçek bilim tarihi anlatılmalır.
2-Bilim insanlarımıza batıdan bağımsız bilim üretebilecekleri fikri aşılanmalı, batının bizden üstün olduğu fikri yıkılmalıdır.
3-Ulusal ve bölgesel projeler diğerlerinden daha fazla teşvik edilmeli ve maddi açıdan desteklenmelidir.
4-Beyin göçü muhakkak engellenmelidir.Bilal EREN
C.4

A-Yapılan araştırmalar, projeler ve yayınlar daha çok batının toplumsal ve ekonomik sorunlarının çözümüne yöneliktir. Bunun sebebi ise ülkemizin bilim ve ilim adamlarına değer vermemesi ile birlikte batının bilim insanlarımıza daha fazla puan(akademik kariyer için) ve daha fazla teşvik bursu ve kredilerini vermesidir.
B- Bilim insanlarımızın ülkelerini düşünmekten ziyade kariyerlerini, maddi menfaatlerini, ceplerini ve zevklerini düşünmesi ve ülkemizinse yapılan çalışmalara değer vermemesidir.
C- Bilim insanı açısından: Bilim insanının himmetini milletine has etmesi, şahsi menfaatini umumun menfaatine tercih etmemesi. Bunun yanında bilim insanını ve çalışmalarını değerlendiren kurum ve kuruluşların ülkenin sorunlarına yönelik olan proje, makale ve araştırmalara öncelikli bir önem vermesi batıdaki araştırmalara ve yayınlara verilen puanların aynısını bilimsel araştırma yapana sunmasıdır. Emrullah ULUDAĞ
C.4
A
-B-Ülkemizde yapılan araştırmalar ilk olarak batıda yayınlandığı için bu araştırmadan ilk olarak batı ülkelerinin haberi olmaktadır. Bu durumda da kendi ekonomik ve toplumsal… sorunlarının çözümünde kullanmaktadırlar. Ayrıca bilindiği gibi batıda bilime ülkemizden daha çok önem verilmektedir. Geçmişte batı Osmanlı Devletini taklit ederken bilimi bizden öğrenirken günümüzde biz batıyı taklit edip her alanda olduğu gibi bilim alanında da her şeyi batıdan sonra ve batıdan öğrenmek zorunda kalıyoruz.
C- Ülkemize katkısını artırmak için hangi teşvik ve önlemleri önerirsiniz?
İlk olarak ülkemizin de bilimsel araştırmaya en az batıdaki kadar önem vermesi gerekmektedir. Bilimsel araştırmaların ülkemizde yayınlanmasını teşvik için ülkemizde yayınlanan araştırmalara batıdakinden daha yüksek akademik kariyer puanları verilmelidir. Araştırma yapmak ve yayınlamak için devlet teşvik edici olanaklar sunmalıdır.Gülnur TÜFEKÇİ
C.4
A-Ülkemiz ve diğer batılı ülkelerin bilimsel araştırma çalışmaları farklılık arzeder.bu gerek ekonomik gerekse sosyolojik bakımda olsun farklılık gösterir.Batılı ülkeler bizim ülkemize nazaran daha iyi şekilde ve önemini bilerek yaklaşır çalışmalara bunu için bu çalışmaların ciddiyetin farkında olmalarını sağlar,bizim ülkemizde bu ciddiyet dahada yakalanmış değil.Bu mantık yitirildiği zamanda ülkemiz açısından daha güzel ve iyi çalışmalar çıkacaktır.
B- Ülkemizde yapılan çalışmalar genellikle batının hem kaynak rezervlerini eksikliği hem de bizim gibi ülkelerin topografik zenginliğinden istifade ederek ülkemiz çalışmalrına destek çıkma güdüsü taşırlar dolayısıyla ülkemizde çıkan çalışmaların bizim için önemli kısımlarının ülkemiz bilim adamları tarafından iyi şekilde ele alınmadığından batılı ülkelere bizim çalışmalara kucak açmasına yol açıyor bu da çalışmaların batı ülkelerine gitmesine sebep veriyordur.
C- Ülkemize katkısın artırmak için ekonomik destek ve özgüveni aşılamak bunun sonucunda doğacak olan iyi veya kötü sonuçlara destek çıkmak gerektiği inancını taşımak gerekir.Çalışmaların iyi bir şekilde yürümesini sağlamak için ise çalışma ortamını en iyi şekilde oluşturmak olacak ki çalışmaların amacına uygunluğu ortaya çıksın.Deniz GEÇER
C.4
A-Bir önceki sorunun (B) seçeneğinde de belirttiğim gibi maalesef batıya bağımlı bir bilimselliğimiz olduğundan ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalar da ülkemizin ekonomik ve toplumsal sorunlarından ziyade Avrupa’nın sorunlarına çözüm niteliği taşımaktadır
B- Çünkü yapmış olduğumuz bilimsel araştırmalar; öncelikle batı ülkelerine hizmet verecek şekilde üretiliyor ve yapılıyor. Bu hizmetin yan ürünü olan yayınlarla da akademik kariyer elde ediliyor. Örneğin patenli bir buluşunuz olsun; Buluşunuzu kendi ülkenizin orta sınıf bir kongresinde bildiri ya da poster olarak sunduğunuzda akademik kariyer için verilen puan, yurt dışı kongrelerde sunulup yayınladığından daha düşüktür. Devletin veya şahsınızın en az 2- 3 bin YTL masrafı olacaktır. Oysaki aynı çalışmayı ülkemizde yapsak 300- 500 YTL masraf belki yeterli olacaktır. Kısacası yapmış olduğunuz yayının-bildirinin-posterin yada sunusunun kaliteli olmasını istiyorsanız yurt dışında yayınlamalısınız. Yani yapmış olduğumuz araştırmaların tabiri caizse SCI kaynaklı adı altında kaymağını gelişmiş batı ülkeleri yiyor.
C- Bilim adamlarımızın bilgilerini ve eylemlerini öncelikle ülkemizin menfaatlerini ele alarak yayınlamaları gerekir. Dolayısıyla bunu gerektirecek olan gerekli alt yapıyı sağlamaları gerekir. Örneğin yapılan araştırmaların öncelikle ülkemizde yayınlanması sağlanmalı.Güler ÖMEROĞLU
C.4
A- Genellikle ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalar batı ülkelerinin istek ve kriterlerine uygun olduğundan bizim ülkemize olan yararları batı ülkeleri ile mukayese edilmeyecek kadar az kalıyor. Onların inanç istek ve yaşam tarzları bizim yaşam tarzımız, inançlarımız ile bağdaşmadığı için bizden çok onlara yaramaktadır.
B- Çünkü bilim insanlarımız gözü gibi baktığı alın teri döktüğü ve yıllarca emek vererek hazırladığı bilimsel çalışmalar ülkemizde yayınlandığında batı ülkelerinde yayınlanmasından daha az puan aldığından bu durumda da bilim insanlarımızın batının isteklerine göre çalışmalar yapmaları zorunlu olarak dayatılmaktadır. Bu durumda da bizden çok batıya yararı olmaktadır.
C- Batı hayranlığımızdan en kısa zaman içinde vazgeçip ülkemizde yayınlanan yüzlerce çok değerli bilimsel çalışmaların ülkemizde yayınlanmasını ve buna ihtiyacı olan her ülkenin rahatlıkla ulaşacağı bir sistem geliştirilmeli, ayrıca puan değerleri eşitlenmelidir.Hamdullah ARSLANARGUN
C.4
A- Bizim ülkemizde katkıların ne ölçüde olduğu şüphelidir. Hatta kendi ülkemizde bazen değer görmüyor bile denilebilir.
B- Çünkü bizde gerektiği kadar değerlendirmeye alınmıyor ve önemsenmiyor da o yüzden.
C-Bilim insanını öncelikle kendi ülkesine yönelmesi gerekir. Bunun için de bilim insanına değer verilmelidir. İlgili kişilere sorumluluk ve kendi değerlerimizi sahiplenme bilinci aşılanmalıdır.Havva ÇINAR
C.4

A-Yapılan bilimsel araştırmalar batının isteği ve batının toplumsal sorunlarını giderici şekilde yapıldığından batıya olan katkısı ülkemizdeki toplumsal sorunların çözümüne katkısından fazla olmaktadır.
B-Bilimsel araştırmalar batının menfaatine uygun yapıldığından ülkemizden çok batıya katkı sağlar.
C-Ülkemize katkılarını artırmak için batının emelleri doğrultusunda değil de ülkemizin toplumsal yaşam döngülerine katkı ve etkileri dikkate alınmalıdır.İdris KAVAL
C.4
A-Bir önceki sorunun (B) seçeneğinde de belirttiğim gibi maalesef batıya bağımlı bir bilimselliğimiz olduğundan ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalar da ülkemizin ekonomik ve toplumsal sorunlarından ziyade Avrupa’nın sorunlarına çözüm niteliği taşımaktadır.
B-Çünkü yapmış olduğumuz bilimsel araştırmalar; öncelikle batı ülkelerine hizmet verecek şekilde üretiliyor ve yapılıyor. Bu hizmetin yan ürünü olan yayınlarla da akademik kariyer elde ediliyor. Örneğin patenli bir buluşunuz olsun; Buluşunuzu kendi ülkenizin orta sınıf bir kongresinde bildiri ya da poster olarak sunduğunuzda akademik kariyer için verilen puan, yurt dışı kongrelerde sunulup yayınladığından daha düşüktür. Devletin veya şahsınızın en az 2- 3 bin YTL masrafı olacaktır. Oysaki aynı çalışmayı ülkemizde yapsak 300- 500 YTL masraf belki yeterli olacaktır. Kısacası yapmış olduğunuz yayının-bildirinin-posterin yada sunusunun kaliteli olmasını istiyorsanız yurt dışında yayınlamalısınız. Yani yapmış olduğumuz araştırmaların tabiri caizse SCI kaynaklı adı altında kaymağını gelişmiş batı ülkeleri yiyor.
C-Bence bilim adamlarımızın bilgilerini ve eylemlerini öncelikle ülkemizin menfaatlerini ele alarak yayınlamaları gerekir. Dolayısıyla bunu gerektirecek olan gerekli alt yapıyı sağlamaları gerekir. Örneğin yapılan araştırmaların öncelikle ülkemizde yayınlanması sağlanmalı.İsmail ACAR

C.4
A-Ülkemizde yapılan bilimsel çalışma ve yayınlar toplum sorunlarını çözecek yönde kullanılma oranı düşüktür. Yani ‘bilim uygulanıyor mu?’ sorununa ülkemiz adına hayır denilebilir.Çünkü var olan sistemde denge olduğu düşünülen durumun yeni kurallara göre değiştirilmesi toplumun ayak uyduramayacağı bahanesi ile reddedilmekte ve şahışların, hükümetlerin kar kapısı kapatılmamaktadır.Oysa batılı ülkelerde bilimsellik biraz daha topluma indirilmiştir.Bunun sebebi yönetimler ve medyadır.Çünkü ülke sorunlarını gerçekten bilimsel yaklaşımlarla halledileceğinin farkındadırlar.Farkında olmaları yine batılıların buna % 100 uyduğunu göstermez.
B-Ülkemizde genç nüfusun batıya göre fazla olması dinamik beyinler yönünden bizi zengin kılar . Batı kültürlerini ve ekonomilerini sömürmeleri yanında bilimsel sömürüyüde getirmişlerdir. Sonuçta ortada hazır bir bilgi vardır ve bu alınacaktır.Bizim bilimsel çalışmaların bizden çok avrupaya yaramasının nedeni bizi araştırmaların geçerliliği konusunda kendilerine bağlı kılmış olmalarıdır.
C-Bilimsel araştırmaların ülkemize katkılarını artırmak için öncelikle bilimselliği halka taşımalıyız ve bu medya yardımı ile olacaktır.Ayrıca ülke yönetiminin bunu destekleyip bilimsel olmalıdırlar. Mehmet MÜNİR
C.4
A-
Ülkemizde yapılan araştırmalar genelde batı odaklı olduğundan ülkemize yarar getirdiğini düşünmüyorum. Yapılan araştırmaları batı batı finanse ettiği için bu çalışmalar onlara sunulur ve araştırmanın getirdiği avantajlardan batı faydalanır. Bu araştırmaların büyük bir kısmı batının toplumsal ve ekonomik sorunlarına çözüm getirebilmektedir. Bugün batının hem toplumsal hem de ekonomik olarak ilerde olması bunun açık göstergesidir.
B- Bunun nedenlerinin en başında devletin ve ilgili kuruluşların bu tür projeleri finanse etmemesidir. Bunun yanında akademik kariyer için uygulanan puanlama sistemidir. Yurtiçinde yayınlanan bilimsel araştırmalarda puanlama batıya  kıyasla oldukça azdır. Bu puanlama sistemi bilim adamlarımızı kendisine doğru çekmektedir. Böylece araştırmalar batıya yönelik olur.4/C: Ülkemizde bilimsel araştırmaları artırmak için önce araştırmalar için büyük bir bütçe ayrılmalıdır. Bu çalışmaların finansman problemi yaşamamsı gerekir. İkinci olarak puanlamayı yurt içinde de batının uyguladığı puanla eşdeğer hale getirmektir. Böylece beyin göçü bir nevi engellenir.Metin ERTAŞ
C.4
A-B
-ülkemizde yayınlanmış veya yayınlanmak istenen araştırmaların yabancı dergilerde-ortamlarda yayınlanma isteği daha fazla oluyor. Bu anlamda yabancı dergilerden örneğin Science Of Education Dergisinde yayınlanmış bir araştırmanın değeri daha fazlaymışçasına algılanıyor. Bu noktaya bir bakıma katılıyorum. Şöyle ki; bu dergi uluslar arası bir dergi olması hasebiyle yayınlanan araştırmalar hakemlerce daha sık elenip dokunarak yayınlanıyor. Belki de kusursuz yayınlar bulunabiliyor o dergide. Bundan dolayı orda yayınlanan bir dergiye daha pozitif bakılmasını yermiyorum. Ancak bu gibi dergilere kabul görülmek için belirli maliyetler gerekiyor. İşte bu noktaya katılmıyorum. Yani maddi imkanı açsından iyi olmayan ama içerik olarak iyi olan bir proje paylaşılamayacak mı? Veya olaya şu açıdan bakalım; maddi imkan bir şekilde sağlanıyor bu iyi proje için,projeyi yapan bizim halkımızdan biri. Ancak bu proje böyle ünlü bir dergi veya kuruluşça kabul ediliyor. Yabancılar bundan rahatlıkla faydalanıyor. Bize gelince ön plana yine maddiyat çıkıyor. Bizim ülkemizde yapılan bir araştırmanın önüne yabacılarca maliyet gibi bir set konuyor ve bu yüzden yeteri kadar faydalanılamıyor.
Başka bir pencereden bakacak olursak da duruma, şunları dile getirebilirim; ülkemizdeki olanakların sınırlılıkları dolayısıyla yapılan çalışmalar çok faza hayata geçirilemeyebiliyor. Bu açıdan batı ülkelerinde bu sağlanamayan imkanlar sağlanıp esas proje uygulanıp faydalanılabiliyor.
Kısacası temel meselenin imkanlara, olanaklara dayandığını düşünüyorum. Ülkemizde yayınlanan bir çalışma olanakların eksik olmasıyla belki de ihtiyaca tamamen hizmet edemiyor ama batı ülkelerinin gelişmişliğinden dolayı bu kısıtlama ortadan kalkıyor ve yeteri kadar fayda sağlanabiliyor diye düşünüyorum.
C-Bence ülkemizdeki dergi ve yayın kuruluşlarının önemi daha da arttırılmalı. Örneğin üniversitede akademik kariyer açsından bizim ülkemizdeki dergilerde yayınlanan makaleler daha çok artı alabilmeli. Dergide yayın yapılabilmesi için iyi olanlara ödülleme, maaşı arttırma tarzında güdülemeler yapılabilir. Bunun dışında imkanların arttırma adına çalışmalar yapılabilir.Ş.Sümeyye SUBAY
C.4
A-
Bu soru birinci soruyla da ilgili. Bizim yaptığımız bilimsel araştırmalardan başarısı en çok onaylananlar yerelden çok evrensel boyutta olanları gibi. Yani bizim toplumu ilgilendirenler pek fazla onaylanmadığı için başarısı veya faydası çok az görülür fakat batıyı ilgilendirenler ayakta alkışlanır ve yeterli desteği görerek amacına daha kolay ulaşır.
B-Bizde yapılan araştırmalar sadece bizim toplumla ilgili değil evrensel araştırmalardır. Biz bunu değerlendirmeyince meyvesini daha çok batılı devletler yiyor.
C-Evrensel boyutta yapılan projeleri değerlendirmeyi bilmeli, gerekli ödül,teşvik, finansman vb araçları kullanarak bunların uygulamalarını ülkemizde yaptırtmaya çalışmalıyız. Ayrıca daha çok yerel boyutta araştırmalara öncelik vermeliyiz. Talat BOZKURT
C.4
A-
Yapılan bilimsel çalışmalar özellikle SCI amaçlı yapıldığında Avrupalıların istediği tarzda olup maalesef ülkemizin sorunlarına ışık tutmamaktadır. Burada faydalananlar gelişmiş ülkeler olup bilimsel teknolojilerinde bizim materyalimizi kullanmaktadırlar.
B-Yapılan çalışmalar bilinçli/ bilinçsiz olsun sadece akademik kariyer ön planda olarak yapıldığı için onların hizmetine sunulmaktadır. Bugün ülkemizin sorunları baz alınarak araştırma yapılmadığı için ‘’örneğin Van için gerekli olan gerçek anlamda bir turizm çalışması yapılmadığı için’’ ülkemize pek faydalı olmuyor.
C-Çalışmalar yapılırken genel olarak önce o alan/zaman daki problemler tespit edilmeli daha sonra yapılması gerekenler ve bununla birlikte olanak ve şartlar göz önünde bulundurularak proje/ çalışma vs yapılması faydalı olur. Ali Murat KESER

C.4
A-Ülkemizde ekonomik alanda yapılan araştırmalar, ülkemizle birlikte batı toplumlarının da yararına olduğu söylenebilir.
B-Ülkemizin doğal kaynakları, yer altı zenginlikleri, ticaret fırsatları, Ortadoğu ve Türki cumhuriyetleri ile olan yakın ilişkilerinden ötürü, bu alanlarda yapılan araştırmalar, bu projelerden pay almak isteyen Avrupa ülkelerinin yakın ilgisini çekmektedir. Ayrıca küresel sermaye payını arttırmak isteyen batının, ülkemizin kültürel dokusunu bilmese zarureti vardır. Bu sebeple gerek ekonomik gerek toplumsal alanda yapılan bilimsel araştırmalar ülkemizle birlikte batı ülkesine de yakından ilgilendirmektedir.
C-Bilimsel araştırmaların finansmanının devlet tarafından karşılanması. Başarılı çalışmaların ödüllendirilmesi.
C.4    Dilvin ALKAN