X-A-Yayın Kurumu Nedir?
B-Kaç Çeşit Yayın Kurumu Vardır?
C-Bir Yayın Kurumunda Kimler Çalışabilir? Hangi Görevleri Kimler Yapar?
D-Hangi Bilimsel Araştırmalar Hangi Yayın Kurumuna/larına Gönderilir?
E-Bir Yayına Karar Verilirken; Yayının Gönderileceği Kurumun Kurlarına ve İstemlerine Dikkat Etmek ve Uymak Neden Çok Önemlidir?
C.10
A- 
Yayın Kurumu; basılıp satışa çıkarılan kitap, gazete, makale… vb gibi okunan veya radyo, televizyon, bilgisayar, ağ gibi araçlar aracılığı ile halka bilgi sunan, duyuran, ileten müesseselerdir.
B- Uluslararası yayın kurumları, ulusal yayın kurumları, bölgesel yayın kurumları, yöresel yayın kurumları gibi yayın kurumları vardır. Ayrıca görsel, işitsel, hem görsel hem de işitsel yayınlar yapan kurumlar vardır. Bunların yanında bilimsel, araştırmacı, bilgilendirici… vb yayın kurumları vardır. Yani amacına göre yayın kurumları sınıflandırılabilir.
C- Yayın kurumunda çalışacak kişiler; yayın kriterlerini iyi bilmelidir. Yani bu alanda yetişmiş olması gerekir. Ayrıca çalışacak kişiler, çalışacağı kurumun kuralları iyi bilmeli ve bu kurallara uyması gerekir. Yayının yapılacağı dili ve bu dilin kurallarını iyi bilmelidir. Yayın kurumunda çalışan kişilerin iş bölümleri farklıdır. Kimisi araştırma yapar, bilgi, veri toplar, kimisi bunları değerlendirip, yayın kriterlerine ve çerçeve programına uygunluğunu belirler, kimisi de yayını yapar.
D- Yapılan bilimsel araştırmalar; kapsamlarına ve içeriklerine göre ilgili yayın kurumlarına gönderilirler. Gönderilen araştırmanın, gönderildiği yayın kurumunun kurallarına ve istemlerine dikkat etmesi gerekir. Ayrıca yapılan çalışmanın amacı ve biçimi de önemlidir. Yazılı çalışmaları gazete, kitap, dergi… vb gibi yayın kaynaklı kurumlara; video çekimi gibi görsel çalışmaları da internet, televizyon… vb gibi yayın kaynaklı kurumlara göndermek gerekir.
E- Çünkü her yayın kurumunun kendisine göre yayın kriterleri vardır. Ayrıca her yayın kurumunun hitap ettiği kitle farklıdır. Her kitlenin kendisine göre değerleri vardır ve bu değerler farklıdır. Bunun için yayının gönderileceği kurumun kurallarına ve istemlerine dikkat etmek ve uymak gerekir.Şehmuz YILMAZ
C.10
A-
Kurum tarafından yapılacak yayınların hazırlanışı, basımı, dağıtımı ile kurumun amaçlarına uygun olarak kurum dışında yürütülen yayın faaliyetlerinin yapıldığı kurumdur.
B- İki çeşit yayın kurumu vardır. Bunlar; Bilimsel yayın kurumları ve Medya yayınları
C- Bu yayın kurumlarında çalışabilecek eleman yetiştiren üniversitelerde eğitim alan kişiler çalışabilir.
D- Yapılan bilimsel araştırma projeleri üniversitelerde bulunan komisyonlara verilmesi gerekir. Eğer yükseköğretim kurumları bilimsel araştırma projesi hazırlıyorsa projenin bir kopyasının komisyon başkanlığına gönderilmesi zorunludur.
E- Yayın kurumunun istemlerine ve kurallarına uymama durumunda kurum yayın yapmayabilir. Bunun yanında bilimsel araştırmaların yayınlanma yönergeleri vardır. Bu yönergelere uymak gerekir.Mustafa DEMİRAYDIN
C.10
A- Bilimsel veya bilimsel olmayan, yayın değeri taşıyan bilgilerin çeşitli kriterler dahilinde yayınını yapan kurumlara denir.
B- İki çeşit yayın kurumları vardır. Bunlar: 1-Medya yayın kurumları 2-Bilimsel yayın kurumları
C-1-Medya yayın kurumlarında çalışabilecek kişiler:Bunlar çeşitli alanlarda eğitim görmüş belli bir bilgi birikimine sahip özelliklerde kişiler olabileceği gibi belli bir bilgi birikimine sahip olmayan kişilerden de oluşabilir.
2-Bilimsel yayın kurumlarında çalışabilecek kişiler:Bu yayın kurumlarında çalışabilecek kişiler temel bir eğitim sisteminden geçtikten sonra belli bir bilgi birikimine ulaşmış, belli bir alanda uzmanlık statüsüne ulaşmış kişilerden oluşmak zorundadır.
D- Bilimsel olarak kesinliği kanıtlanmış bilimsel araştırmalar , bu araştırmanın sahip olduğu kriterlere eşdeğer kriterler taşıyan yayın kurumun a/larına gönderilmelidir.
E- Bir yayına karar verilirken yayının gönderileceği kurumun belirlemiş olduğu kriterlere uygunluk gösterip göstermediği belirlendikten sonra gönderilmelidir bu bilimsel bir nitelik kazansın aksi takdirde gönderilen yayın, yayın kurumunun kriterlerine uygunluk göstermediğinden yayınlanmayacaktır ve bundan dolayı araştırma bilimsel nitelik kazanmayacaktır ya da kazanması gecikecektir. Melek AYDIN
C.10
A- Bilimsel veya bilimsel olmayan yayın değeri taşıyan bilgilerin çeşitli kriterler dahilinde yayınını yapan kurumlardır.
B- İki çeşit yayın kurumları vardır. Bunlar:
1-Medya yayın kurumları
2-Bilimsel yayın kurumları
C-1-Medya yayın kurumlarında çalışabilecek kişiler bunlar çeşitli özelliklere sahip olması gereken kişiler olabileceği gibi belli bir bilgi birikimine sahip olmayan kişilerden de oluşabilir.bunlar gazeteci,avukat,öğretim görevlisi vb mesleklerden ola bilir
2-Bilimsel yayın kurumlarında çalışabilecek kişiler bu kişiler temel bir eğitim sisteminden geçtikten sonra belli bir bilgi birikimine ulaşmış, belli bir alanda uzmanlık statüsüne ulaşmış kişilerden oluşmak zorundadır.
D-Bilimsel olarak kesinliği kanıtlanmış bilimsel araştırmalar , bu araştırmanın sahip olduğu kriterlere eşdeğer kriterler taşıyan yayın kurumlarına gönderilmelidir.
E-Bir yayına karar verilirken yayının gönderileceği kurumun belirlemiş olduğu kriterlere uygunluk gösterip göstermediği belirlendikten sonra gönderilmelidir aksi takdirde gönderilen yayın, yayın kurumunun kriterlerine uygunluk göstermediğinden dolayı yayınlanmayacak ve doğal olarak yayınlanmayan bilginin de bilimsel bir niteliği-değeri olmayacaktır.Ahmet GÜNGEN
C.10
A- Bilimsel veya bilimsel olmayan yayın değeri taşıyan bilgilerin çeşitli kriterler dahilinde yayınını yapan kurumlardır.
B-İki çeşit yayın kurumları vardır. Bunlar:
1-Medya yayın kurumları
2-Bilimsel yayın kurumları
C-1-Medya yayın kurumlarında çalışabilecek kişiler:Bunlar çeşitli özelliklere sahip olması gereken kişiler olabileceği gibi belli bir bilgi birikimine sahip olmayan kişilerden de oluşabilir.
2-Bilimsel yayın kurumlarında çalışabilecek kişiler:Bu kişiler temel bir eğitim sisteminden geçtikten sonra belli bir bilgi birikimine ulaşmış, belli bir alanda uzmanlık statüsüne ulaşmış kişilerden oluşmak zorundadır.
D-Bilimsel olarak kesinliği kanıtlanmış bilimsel araştırmalar , bu araştırmanın sahip olduğu kriterlere eşdeğer kriterler taşıyan yayın kurumuna/larına gönderilmelidir.
E-Bir yayına karar verilirken yayının gönderileceği kurumun belirlemiş olduğu kriterlere uygunluk gösterip göstermediği belirlendikten sonra gönderilmelidir aksi takdirde gönderilen yayın yayın kurumunun kriterlerine uygunluk göstermediğinden dolayı yayınlanmayacak ve doğal olarak yayınlanmayan bilginin de bilimsel bir niteliği-değeri olmayacaktır.Mehmet FİDAN
C10
A- Belli bir alandaki akademisyenlerden oluşan ve gönderilen yazıların bilimsel açıdan hakem heyetleri tarafından kontrol edildikten sonra yayınlandığı bilimsel dergiler; belli kriterlere göre yayın teslimi isteyen tez merkezleri vs.
B-Bilimin her bir dalı için hemen hemen bir yayın kurumu bulunabilmektedir.
C-1Akademisyenler.
D-Bilimsel araştırmalar ilgili oldukları yayın kurumlarına gönderilir. Örneğin yapılan çalışma fen bilimleri alanında ise fen bilimleri ile ilgili bir dergiye gönderilir.
E-Her bilimsel yayın kurumunun, kendine has bir uzmanlık alanı olduğu için, bilimsel makalelerin düzenli bir şekilde saklanması ve araştırmacıların istifadesine sunulması ihtiyacından dolayı yayın kurumunun istemlerine uymak çok önemlidir. Bilal EREN
C10

A- Belli kural ve kriterleri olan içerisinde belli alanlarda uzman kişiler çalıştığı, yapılan çalışmaları, bilgileri, projeleri, buluşların ve bazı konulardaki mesajların o uzman kişiler tarafından incelendikten sonra halka sunulduğu bir kurumdur.
B-Medya yayını, ulusal arası medya yayın kurumu, bölgesel ve yerel yayın kurumu, ulusların bilimsel yayın kurumu bölgesel ve yerel yayın kurumu.
C- Yayınlanacak yayınları inceleyen ilgili dallarda uzman kişiler. Onaydan geçen yayınları yayına hazırlayan ve sunan ekip veya ekipmanlar. Yayın kurumunun teknik işlerinden sorumlu kişiler.
D-
E- Yayının istenen amaçlara, hedef kitlelerine en iyi şekilde hizmet edebilmesi için önemlidir. Emrullah ULUDAĞ
C10
A- Bir konuyu, bir haberi, bir buluşu, bir icadı, bir yeniliği… insanlığı bilgilendirmek amacıyla sunan kurumlardır.
B-Gazeteler; televizyon kanalları, dergiler, kitaplar…
C-Yayın kurumunda işle alakalı bölümlerden mezun kişiler çalışabilir.
D-Gerçekliği kanıtlanmış olan bilimsel araştırmalar bilimle ilgili yayın yapan dergilere gönderilir.
E-Bir bilimsel araştırma magazin dergisinde yayınlanırsa kimsenin dikkatini çekmez önem bile verilmez hatta okunmaz. Ama bilimsel bir dergide yayınlanması onun bilim dünyasında tanınması okunması demektir. Gülnur TÜFEKÇİ
C10
A-Yayın kurumları yöresel, bölgesel, ulusal veya uluslar arası ölçekte hizmet veren; görsel, işitsel veya yazınsal yollarla hitap ettiği kesimin bilgilendirilmesini sağlayan organlardır.
B-Görsel, işitsel, yazınsal, hem görsel hem işitsel veya hem görsel hem yazınsal yayın kurumları bulunmaktadır. Yayın yapan kuruluşların 283’i (yüzde 57) kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar, 125’i (yüzde 25) Sağlık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar, 90’ı (yüzde 18) devlet ve vakıf üniversiteleri, 4’ü de TÜBİTAK’ın Gebze, İstanbul, Ankara ve Antalya’da bulunan araştırma merkezleri oldu.
C-Objektif görüşlü kişiler yayın kurumlarında hangi görevi yaparsa yapsın mutlaka verimli olur. Yayın kurumlarında genel olarak, yayımları toplamakla, yayımları derlemekle ve bu yayımları yayınlamakla sorumlu çalışma grupları bulunmaktadır. Sözü edilen bütün gruplarda tarafsızlık ve sağduyu ön planda tutulmalıdır.
D-Bilimsel araştırmanın kapsamına göre yayın kurumu seçilir. Sadece bir ülkeyi ilgilendirebilecek bir bilimsel araştırma ancak ulusal bir yayın kurumunda yayınlanabilir. Bununla beraber tüm insanlığın yararlanabileceği bilgiler içeren bir bilimsel araştırma uluslar arası düzeyde yayın yapan yayın kurumları tarafından yayınlanmalıdır. Daha küçük çaplı araştırmalar ise yöresel yayın kurumlarında yayınlanabilir.
E-Akademik dürüstlük, bilginin araştırılması sürecinde var olan en önemli bileşenlerden biridir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde araştırma yapan tüm bireylerin, araştırmalarını yürütme ve sunma süreçlerinde var olan en yüksek akademik dürüstlük standartlarına uymaları beklenir.
Özellikle bilimsel araştırmaların yayınlanabileceği yayın kurumlarında gözetilen en önemli hususlardan biri de yayınladıkları yayınların herkes tarafından kolayca anlaşılabilmesini sağlamaktır. Bunun için de bu tarz yayın kurumlarının kendilerine özgü kriterleri bulunmaktadır ve bilimsel araştırmasını bu tür yayın kurumlarında yayınlamayı düşünen bilim insanları bu kurallar çerçevesinde hareket etmelidir.Güler ÖMEROĞLU
C10
A-Yayın Kurumu demek yayınlanması gereken her hangi bir haberin, projenin, çalışmanın, belli kurallar gereğinde bu çalışmaları yayınlayan kurumlardır.
B-3 çeşittir.
1.Devlet bünyesine bağlı yayın kurumları
2.Özel yayın kurumları
3.Bilimsel yayın kurumları
C- Bir yayın kurumunda her konunun bir uzmanı olup uzmanlar çalışır. Örneğin haber toplama, haber derleme, haber sunma, bilimsel çalışmayı kabul gören, çalışmayı yayınlayan editörler gibi.
D- Bilimsel yayınlar bilim araştırma merkezlerine
Devlet ile ilgili projeler devlet proje kabul birimlerine
Üniversite araştırmaları üniversite enstitülerine v.b
E-Eğer yayın, yayın kurumunun kural ve kriterlerine uygun değilse yayınlanmayacağı için uyulmak zorunda kalırsınız.Hamdullah ARSLANARGUN
C10
A-Çeşitli yayınların, yayın aracının kabul edildiği ve yayınlandığı kurumdur.
B-Tubitak bilim ve Teknik dergisi,
C-Akademisyenler, Araştırmacılar, Bilim adamları, Çalışanlar, Dış Politika Uzmanları, Gazeteciler, Güvenlik Uzmanları, İşadamları, Memurlar, Milletvekilleri, Öğrenciler, Öğretim üyeleri, Öğretmenler, Sanayiciler, Tüccarlar, Yazarlar çalışabilir. Öreğin; öğretim üyeleri bilgi üretimi ve analizi yapabilir, öğretmenler eğitim hizmetinde görev alabilirler, yazarlar, gazeteciler yayıncılık hizmeti, akademisyenler yayıncılık hizmeti verebilirler vede konferanslar düzenleyebilirler.
D-Örneğin yapılan bilimsel araştırmalardan bazıları TUBİTAK’a gönderilmektedir.
E-Dikkat edilmezse yayınlanmaz da o yüzden.Havva ÇINAR
C10
A- Bilimsel ve bilimsel olmayan çalışmaların topluma bir şekilde ulaştırılmasını sağlayan kurumdur.
B-Yayın kurumu iki çeşittir.Bunlar Medya Yayın Kurumu ve Bilimsel Yayın Kurumudur.
C-Yayın kurumu ile ilgili alanda tecrübeli ve yetenekli insanlar çalışır.
D-Bilimsel araştırmalar bilimsel yayın yapan dergilere ve ayrıca uluslararası bilimsel yapan kurumlara gönderilir.
E-Yaptığımız çalışmanın yayın kurumu tarafından kabul edilip yayınlanması açısından bu yayın kurumunun kural ve kriterlerine dikkat edilmeli ve bu kural ve kriterler göz önüne alınması gerekir.İdris KAVAL
C10
A-Yayın kurumları yöresel, bölgesel, ulusal veya uluslar arası ölçekte hizmet veren; görsel, işitsel veya yazınsal yollarla hitap ettiği kesimin bilgilendirilmesini sağlayan organlardır.
B-Görsel, işitsel, yazınsal, hem görsel hem işitsel veya hem görsel hem yazınsal yayın kurumları bulunmaktadır.
C-Herhangi bir yayın kurumunda çalışmanın ilk şartı tarafsızlık olmalıdır. Objektif görüşlü kişiler yayın kurumlarında hangi görevi yaparsa yapsın mutlaka verimli olur. Yayın kurumlarında genel olarak, yayımları toplamakla, yayımları derlemekle ve bu yayımları yayınlamakla sorumlu çalışma grupları bulunmaktadır. Sözü edilen bütün gruplarda tarafsızlık ve sağduyu ön planda tutulmalıdır.
D-Bilimsel araştırmanın kapsamına göre yayın kurumu seçilir. Sadece bir ülkeyi ilgilendirebilecek bir bilimsel araştırma ancak ulusal bir yayın kurumunda yayınlanabilir. Bununla beraber tüm insanlığın yararlanabileceği bilgiler içeren bir bilimsel araştırma uluslar arası düzeyde yayın yapan yayın kurumları tarafından yayınlanmalıdır. Daha küçük çaplı araştırmalar ise yöresel yayın kurumlarında yayınlanabilir.
E-Özellikle bilimsel araştırmaların yayınlanabileceği yayın kurumlarında gözetilen en önemli hususlardan biri de yayınladıkları yayınların herkes tarafından kolayca anlaşılabilmesini sağlamaktır. Bunun için de bu tarz yayın kurumlarının kendilerine özgü kriterleri bulunmaktadır ve bilimsel araştırmasını bu tür yayın kurumlarında yayınlamayı düşünen bilim insanları bu kurallar çerçevesinde hareket etmelidir.İsmail ACAR
C10
A- Yayın kurumu; bir bilimsel çalışmayı , haberi veya bir konuyu ilgili kişilere yada tüm halka aktaran kurumdur.Bunu radyo, gazete,kitap,internet aracılı ile değişik şekillerde yapabilir.
B-Yayın kurumları ,Televizyon ,Radyo,Gazete,Dergi ve Bilimsel yayınlar için çalışan kurumlar için olanlar şeklinde ayrılabilir
C-
D-
E-Yayın kurumları kendilerinin belirleyeceği kurallar doğrultusunda istenilen  kriterleri içeren yayınları yayınlamak ister. Bu da araştırıcıyı bu kurumun standartları doğrultusunda hareket etmesini zorunlu kılar. Kurum bunu bilimsel doğrultuda uygun bulduğu için uygulanmasını isteyecektir. Kurumun uygun bulmadığı çalışmayı  yayınlaması kendi bilimselliği ve saygınlığını yitirmesine neden olabilir.   Mehmet MÜNİR
C10
A- Yapılan çalışmaların veya olayların görsel, işitsel veya metin olarak topluma sunulmasını sağlayan kurumdur.
B-İki çeşit yayın kurumu vardır. Medya yayın Kurumu ve Bilimsel Yayın Kurumu
C-Yayın kurumunda işin eğitimini almış profesyonel kişiler çalışmalıdır. Kim hangi konuda profesyonel ise yani uzmanlık dalı ne ise o işte çalışmalıdır.
D-Yapılan bilimsel araştırma çeşitli bilimsel araştırma kurumlarına gönderilir. Bunlar ister çalıştığı kurumun bilimsel departmanında çıkarılan bilimsel dergiler ve kurumun dışında uluslar arası yayın yapan çeşitli bilim kurumlarında yayınlayabilir. Örneğin YYU da yapılan bir çalışma YYU ya bağlı bir enstitü dergisinde yayınlanabilir. Uluslar arası yayın yapan SCI da bir başka örnek
E-Kurallar ve kriterler göz önüne alınmazsa yayınlama olasılığı o kadar düşer veya yaptığınız yayın hakkında bir sürü eleştiri alabilirsiniz. Üstelik yapılan her bilimsel çalışma akademik kariyer için oldukça önemli olup etkili bir referanstır.Metin ERTAŞ
C10

A- Yayın kurumu; yayınlanacak proje, çalışma, araştırmanın süzgeçten geçirilmesi için oluşturulan bir kurumdur bence. Bu kurumda, uzmanlar,çeşitli literatür tarayıcıları-kaynaklar, gerekli araçla-gereçler….vs bulunur. Yayınlanacak aştırmaya belli kriterlere oluşturan ve bu kriterlere uygun olup olmadığını inceleyen bir gruptur denebilir.
C- Öncelikle o kurumun ilgili olduğu alanın uzmanları bulunur. Bu kişiler gönderilen çalışmanın temel yönlerine,ilgili olduğu bilimin teorik bilgilerine bakarlar.
Yayın tekniği adına uzmanlaşmış kimse bulunur. Bu kişi gönderilen çalışmanın yayın kriterlerine uygun olup olmadığına bakar.
Ölçme değerlendirmeci bulunur. Bu kişi yapılan araştırmanı istatistiki bilgilerini kontrol eder.
Türk Dili alanında uzmanlaşmış kişi bulunur. Bu kişi çalışmanın yazım kurallarını gözden geçirir.
D-Her bilimsel araştırma ilgili olduğu yayın kurumuna gönderilir. Örneğin eğitimle ilgili olan bir araştırma ; Çağdaş Eğitim Dergisinin yayın kurumuna gönderilebilir. Mühendislik alanıyla ilgili çalışmalar yine alanıyla ilgili bir yayın kurumuna gönderilir. Sanat,tarih,edebiyat bilimiyle ilgili çalışmalar da yine kendileriyle ilgili yayın kurumlarına gönderilir.
E-Yayına kabul edilmek adına önemlidir. Sonuçta yayın için gönderilecek olan çalışma kurumun kriterlerine göre seçilecektir. Örneğin gönderilecek derginin özet kısmının kapasitesi 160 kelimelikse buna uyulmadığı takdirde yapılan çalışma geri plana itilecektir.Ş.Sümeyye SUBAY
C10
A-Yapılan araştırma ve projelerin yayımlanıp diğer bilim insanlarının incelemesine sunulduğu kurumdur.
B-Ulusal, uluslar arası ve farklı zamanlı yayın kurumları vardır.
C-
D-Yayımcı kurallarına uyulmazsa araştırma yayımlanmaz. Her kurumun kendine özgü kuralları olabilir. Talat BOZKURT
C10
A-Yayın kurumu elindeki bilgi, veri, ve haberleri insanlara ulaştırma vasıtasıdır.
B-2 çeşit yayın kurumu vardır.1 bilimsellik içeren yayın kurumu. 2. bilimsellik içermeyen yayın kurumu.
C-Bir yayın kurumunda çalışabilmek için o alan ile ilgili eğitim almış ve yeteri derecede bilgi ve tecrübeye sahip insanlar görev alıp, kendilerini yetiştirdikleri görevde çalışabilirler.
D-Yayının sahip olduğu kriterleri kabul edebilecek yani yayın ile yayın kurumunun eşdeğer kriterlere sahip olması durumunda yayın kurumu bu yayını kabul edebilir.
E-Çünkü o kurumun kendisine göre belirlediği ve disiplinize ettiği kurallar vardır. Yayını o kurumda bastırmak böylece yapılan çalışmanın diğer inasan lar tarafından da faydalanılmasın isteniyorsa o kurumun istediği kurallarda hazırlamak en doğrusudur.Ali Murat KESER

C.10   Dilvin ALKAN