Google Ana Sayfa
 Google Yardım Merkezi
Google Ana Sayfa

Google Hakkında

Yardım Merkezi

Arama Kılavuzları
Arama Esasları
  Gelişmiş Arama
  Tercih Ayarları


Arama Özellikleri
İmla kontrolü, borsa fiyatları ve daha fazlası

Hizmetler ve Araçlar
Yerel Arama, Froogle, Haberler ve daha fazlası

 
Google’da Arama Yapmanın Esasları

Google’da istediğiniz konuda arama yaparak istediğiniz sonuçlara kolayca ulaşabilirsiniz. Arama kutusuna bulmak istediğiniz bilgiyi tanımlayan kelimeleri veya ifadeyi girip,‘Enter’ tuşuna basmanız veya 'Google’da Ara' düğmesine tıklamanız yeterli olacaktır.

Aramanızın sonucunda ekranınızda Google’ın sonuç sayfasını göreceksiniz. Bu sayfada aradığınız terimlerle ilgili web sayfaları, arama kriterine en yakın sayfalar önce gösterilmek üzere sıralanmış olacaktır.

Yaptığınız aramadan daha iyi sonuçlar elde edebilmeniz için işte bazı temel ipuçları:


Arama terimlerinin seçimi

Aramanızda kullanacağınız terimleri doğru seçmeniz, ihtiyaç duyduğunuz bilgilere ulaşabilmeniz için önemlidir.

Bodrum hakkında genel bilgi arıyorsanız en genel ifadeyi kullanın–Bodrum.

Ancak çoğu kez birden çok terimin kullanılması daha verimli sonuçlar verir. Örneğin; Bodrum’da tatil yapmayı planlıyorsanız tatilBodrum kelimelerini birlikte girdiğinizde aldığınız sonuçlar, tatil ve Bodrum kelimelerini tek tek girdiğinizde aldığınız sonuçlara göre daha iyi olacaktır. Ve tatil Bodrum dalış çok daha iyi sonuçlar üretebilir (tabii bakış açınıza göre kötü de olabilir).

Ayrıca kendinize arama terimlerinizin yeterince özel olup olmadığını sormalısınız. Tatil yörelerindeki oteller ifadesi yerine lüks otellerBodrum ifadesini aramak daha iyidir. Ancak arama terimlerinizi dikkatli seçin; Google seçeceğiniz arama terimlerinizi arayacaktır, bu durumda lüks oteller Bodrum büyük olasılıkla Bodrum’da geceyi geçirmek için gerçekten iyi yerler ifadesine göre daha iyi sonuçlar verecektir.


Büyük harf kullanımı

Google aramalarının büyük-küçük harf hassasiyeti YOKTUR. Tüm harfler, nasıl yazarsanız yazın, küçük harf olarak algılanacaktır. Örneğin orta doğu teknik üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve OrTa dOğu teKNik ÜniVERSitesi hep aynı sonuçları getirecektir.


Otomatik “and” (ve) aramaları

Google, sadece tüm arama terimlerinizi içeren sayfaları sonuç olarak getirir. Terimler arasına “and” (ve) girmenize gerek yoktur. Terimlerin yazılış sırasının arama sonuçlarını etkileyeceğini lütfen göz önünde bulundurun. Aramanızı sınırlamak için daha fazla terim girebilirsiniz. Örneğin Bodrum’da bir tatil planlamak için kısaca tatil bodrum yazabilirsiniz.


Sık kullanılan kelimelerin otomatik olarak hariç tutulması

Google, “where” (nerede) ve “how” (nasıl) gibi sık kullanılan kelimeleri ve karakterleri, tek haneli rakamları ve tek harfleri sonuçlara bir katkıda bulunmaksızın arama işlemini yavaşlattıklarından dolayı dikkate almaz. Google, hariç tutulmuş genel bir kelime olduğunda bunu sonuç sayfasının başında, arama kutusunun hemen altında gösterir.

Sık kullanılan bir kelime istediğiniz sonucu almanızda önemliyse, kelimenin başına “+” koyarak aramaya dahil edebilirsiniz. (Lütfen “+” işaretinden önce boşluk bıraktığınızdan emin olun.)

Bunu gerçekleştirmenin bir başka yöntemi de kelime grubu araması yapmaktır, bunun için iki veya daha fazla kelimenin başına ve sonuna çift tırnak koymanız yeterlidir. Bir kelime grubunda yer alan genel kelimeler (örneğin “where are you” (neredesin)) aramaya dahil edilir.

Örneğin Star Wars, Episode I’i aramak için kelimeleri bu şekilde girebilirsiniz:

~ VEYA ~
Kelime grubu aramaları

Bazı durumlarda sadece belirli bir ifadeyi içeren sonuçlara ulaşmak isteyebilirsiniz. Bu durumda arama terimlerinizin başına ve sonuna çift tırnak koyun.

İsimler (“Mustafa Kemal Atatürk”), şarkı sözleri (“uzun ince bir yoldayım) veya diğer meşhur ifadeleri (“Olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu”) arıyorsanız kelime grubu araması özellikle etkilidir.


Negatif terimler

Aradığınız terimin birden fazla anlamı varsa (örneğin çay, hem sıcak bir içecek hem de bir tür akarsu anlamına gelir) istemediğiniz anlamı ifade eden kelimelerin önüne eksi (“-”) işareti koyarak arama işleminizi daha da özelleştirebilirsiniz.

Örneğin, bir akarsu olan çayla değil de, içecek olanla ilgili sayfaları bulabilmeniz için:

Not: Aramanıza bir negatif terim ilave ettiğinizde eksi işaretinden önce boşluk koyduğunuzdan emin olun.


Ve nihayet… “Kendimi Şanslı Hissediyorum”

Arama terimlerinizi girdikten sonra “Kendimi Şanslı Hissediyorum” düğmesini denemek isteyebilirsiniz; bu düğme sizi doğrudan Google’ın sorgunuz için bulduğu en ilgili web sitesine götürür. Tüm arama sonuçlarını göremezsiniz, ancak görseydiniz “Kendimi Şanslı Hissediyorum” sayfası ilk sırada olacaktı.

Örneğin ODTÜ’nün ana sayfasını arıyorsanız sadece Odtü yazıp Google’da Ara düğmesi yerine “Kendimi Şanslı Hissediyorum” düğmesine tıklayın. Google doğrudan sizi “www.metu.edu.tr” sayfasına götürür.

o ooO