Hormon


Hormon

Hormon

1-Vücudun veya gövdenin bir kısmında oluşturulan sonrada difüzyonla ya da kan dolaşımıyla diğer kısımlarındaki hücrelere taşınarak onların çalışmalarını düzenleyen özel maddeler.
2-Bitki hormonları, bitki büyümesini ve farklılaşmasını düzenleyen organik maddelerdir. Başlıca bitki hormonları oksinler, giberillinler, sitokininler, absisikasit ve etilendir. Bitki hormonları da hayvansal hormonlar gibi belli hücrelerde meydana getirilir ve etkilerini diğer bitki kısımlarında gösterirler. Hormonlar, hücreler arası olayları düzenlerken, enzimler hücre içi olayları düzenlerler.
3-Kanalsız bezlerin salgılarına hormon denir. Kanalsız (endokrin) bezlerin salgılan, kanallı bezlerde olduğu gibi bir kanal aracılığıyla dışarı verilmez. Hormon salgılayan bezler ;Hipofiz bezi ,Tiroid bezi, Paratiroid bezi ve Böbrek üstü (adrenal) bezidir.
Özel Salgı Maddesidir. Düzenleyici maddedir. Vücudun bir kısmında oluşturulan sonrada difüzyonla yada kan dolaşımıyla diğer kısımlarındaki hücrelere taşınarak onların çalışmalarını düzenleyen özel maddelerdir.
Örnek cümle: hormonlar vücut içerisinde bir tür haberci olarak çalışmaktadırlar.