V:UYGULAM-Ulead Media Video  Editörünü  ve Flash Video Hazırlamayı Kullanmayı Öğren Uygulaması

Amaç; öğrencinin, Ulead Media Film  Editörü ve
 Flash Video Hazırlamayı araçlarının temel gereçlerinin farzlarını ve kullanım alanlarını uygulamalı tanımak ve bu konudaki zihinsel ve nesnel-reflekslerini becerilerini geliştirmektir. Bu uygulamanın veriliş nedenlerinden biride özellikle materyal geliştirmede kullanılan bu video hazırlama ve işleme sanal araçlarının öğrenciye sıkıntı vermeden-sıkmadan temel-farzları gerekçeleriyle özlü-tam ve zevkli bilgi bütünlüğünü öğrenciye kazandırmaktır.  Öğrenci bir video  ile çalışmadan önce o videoyu ne amaçla kullanacağını, hedefine ulaşmak için;filmdeki eksikleri veya ilave  edeceği düzenleme ile ilgili sonuçları saptamak ve uygulamayı sonuçlandırmak için;hangi araç ve gereçleri sırasıyla etkileşimli nasıl kullanacağına dair doğru karar vermek zorundadır.

Özgün Ortamda Sanal-Nesnel Araçlarla Çalışırken İzlemesi Gereken Olası Yöntem. Öğrenci Bilmediklerini Nerden? Nasıl Öğrenmeli?
1-Neyi İstediğini Tasarla ve Bil 2-Amaca ulaşmak için nelere gereksinim var? 3-Yapılacak çalışmada seçilecek araçların çalışma önceliği sırasını bil. 4-Bilmediklerini;
A-Kılavuz CD’lerden, (Size verilen
Ulead Media Film  Editörünü ve  Flash Video Hazırlamayı Kılavuz Bilgilerinden)
B-İnternetteki
Ulead Media Film  Editörü ve  Flash Video Hazırlama sitelerinden yararlanabilirsiniz
C-Bir bilene sor öğren (Ders hocanızdan, konunun uzmanından veya arkadaşlarınızdan…vb)
D-Deneyerek çalışmaya başla. (Derste size öğretilen;bildiklerinden emekle “çorap söküğü yöntemiyle” bilmediklerini sindirerek öğren yöntemini uygulayın)
E-Aracın yardım dosyasından(help), varsa  kılavuz kitapçığından bilgi edinerek eksiğini tamamlamak ve problemini çözmek.

Önemli not;Bu çalışma sayfası sizde kalacağı için, sınavda yardımcı olması amacıyla ilgili boş yerlerine ve sayfanın arkasına;  okuyunca doğru anlayacağınız  ve  hatırlayabileceğiniz şekilde önemli cümlelerle dikkatlice ve temiz-okunaklı doldurunuz veya notlar alınz.Bu sayfa ile uygulama sınavına alınacağınız için lütfen sınava kadar kayıp etmeyiniz. Bu Sayfada Öğretilen Her Şeyinden Sorumlusunuz.


1. Gelen Panoda
A-Edit file format; MPEG files seç 
B-Existing  project templates;Video CD-PAL Seç

 

2.A-A-Insert/Video(video ilave et  B— Insert/Image(görüntü)   B- Insert/Audo(ses ilave et)  Aç   İmleci –oku önündeki boşluğa sürükle bırak.
-Yada Aynı işi;timeline panosunda video, ses ve görüntü sembolüne basarak film, ses yada görüntüyü yavaşça video (Va) şeridinin baş tarafına  sürükleyebilirsiniz

4.Timeline Panosunda Makasa (Scissors) tıkla ve filmi üstüne gel sola tıkla(kes) sonra sağ tarafta bir yere tıkla film kesildi.
-Kestiğimiz yere TIMELINE’DE video, ses veya görüntü sembolüne basarak yeni bir görüntü, film veya sesi kesilen araya ilave edebiliriz

 

5. Timeline Panosunda Makasın solundaki siyah oka(Clip Selection) tıkla  ve film şeridi üzerinde iki ucu kırpılmış film parçasının üzerine tıkla ve Delete bas sil.

 

7.Kalan son(soldaki film parçasını) parçası sola tıkla ve basılı tut filimi  öne doğru sürükle birleştir.

   

 

8. File/Create/ Video File    Kayıt türü MPEG Seç , Dosya Adını Yaz Kayda Tamamı Tıkla

 

9.Timeline Panosundaki T ikonunu tıkla yazı yaz incele efekt ver kaydet yada direkt olarak yazdığını;
A-Vb satır aralığına sürükle bırak ve film onat imleci hareket ettir (filme başlık yazdınız isteseniz filmin baş tarafına efekt vererek sürükleyip yada sola tıkla kes filmin başına yapıştır.
B-V1 satır aralığına sürükle bırak ve imleci hareket ettir (filmin üzerine yazı yazdınız).



10.Filme efekt ver.
A-Filmi belli alanın sağdan ve soldan makasla kırp
B-Ekranın sağ üst köşesindeki Production Libraray/Transition Effect/Wipe klasörünü tıklayın ve sağdaki mavi hareketli panodan bir tane efekti tıklayın ve farenin sol kulağını basılı tutup kırpılmış alanın altındaki Fx satırına (kırpılmış boş beyaz alan) sürükle bırak ve çıkan ekran panosundan OK tıkla.
CGörüntü imlecini kırpılmış alan üzerinde ileri geri hareket ettirin.

II-Falsh ve Flash Encoder Kullanarak Flash Filmi Hazırlama Uygulanması(Hocanızın Yaptıklarını Taklit Edip Boş Alanlara Not Ediniz)
A- Macromedia Flash Video Encoder’ı Aç ve  File/Add/Masa Üstü/Photoshop Öğren /Didem /Aç /Start  Queue

 

B- Macromedia Flash Aç ve File /New(CTRL+N)
1-Flash Document/Tamam
2-File/import/Video/On Your  Computer işaretli/Browse/Masa Üstü/
Photoshopu Öğren /Didem /Didem .flv / next/Progressive Download From  a Web Server/next/skin;ClearOverAll/next/Finish/ Masa Üstü/ Photoshopu Öğren/Didem/Didem/kaydet
3-Sol Panodaki A Bas Ve Yazı Yaz, Punto ve Renk ver

4- Sol Üstteki Siyah Oka Bas Film Ekranına Bas ve Background’renk ver

5-File/Publish

6-File/Save All

7-File/Publis Preview/Flash tıkla

   

Önemli Not;Belgelerime kayıt etiklerinizi mutlak siliniz.Sanal araçlar  başka sınıflar tarafından da kullanılacağı için  bu sorumluğu yerine getirmeyen öğrencinin davranışı notuna yansıtılacaktır.

 

Prof. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 2009